Programma woensdag 12-10-2022
09.30: Inloop
10.00: Opening en presentatie onderzoek Inclusion4All
10.45: Intersekse op het werk, door NNID
11.30: Workshopronde
13.00: Lunch
14.00: Panel: Ervaringen met discriminatie
15.00: Panel: Transitieverlof
15.45: Afsluiting
16.15: Netwerkborrel
Datum: woensdag 12 oktober, van 09.30-17u. Het is mogelijk om alleen het ochtenddeel (09.30-14u) of het middagdeel (13.30-17u) bij te wonen.
Locatie: Centraal Vakbondshuis FNV, Hertogswetering 159, 3543 AS Utrecht. Dit is op loopafstand van station Utrecht Leidsche Rijn en bij de A2.
Toegankelijkheid: het gebouw en de zaal zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Voor: HR-professionals en leidinggevenden, transgender, intersekse en non- binaire professionals, en iedereen die bezig wil met diversiteit en inclusie.
Deelname is gratis, meld je snel aan via de website.
09.30: Inloop van de dag
10.00: Dagvoorzitter Alex Kain opent het congres, gevolgd door een presentatie van nieuw onderzoek van Transgender Netwerk. Freya Terpstra en Lis Dekkers onderzochten de obstakels die trans, intersekse en non-binaire mensen op de arbeidsmarkt ervaren, en welke rol HR-professionals kunnen spelen.
10.45: Intersekse personen zijn een relatief onbekende groep binnen de LHBTI-gemeenschap. De Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID geeft een introductie over intersekse personen, en waar zij tegenaan lopen op het werk.
11.30: Door middel van workshops kun je direct praktische handvatten meenemen in je dagelijkse werk. Tijdens dit blok is er keuze uit drie verschillende workshops:
- Bereid je voor: Met trainer Marcel Herwegh oefenen HR-professionals, managers en andere diversiteitsmedewerkers met casussen en handvatten. Zo leer jij welke acties en beleid je kan instellen om transgender, intersekse en non-binaire werknemers direct te ondersteunen.
- Ken je rechten: Sociaal hulpverlener Bianca Franse geeft een training aan transgender, intersekse en non-binaire mensen zélf. In deze training leer jij over jouw rechten op het werk, en welke stappen je kan nemen wanneer je discriminatie tegenkomt.
- Inclusieve CAO: Samen met trainer Irene Hemelaar loop je de regenboogchecklist door. Dit is speciaal voor mensen die onderhandelen over arbeidsvoorwaarden zoals vakbonds- bestuurders en leden in CAO-commissies. Met een inclusieve cao kunnen we diverse mensen aan ons binden, want wij kunnen het verschil maken in de CAO.
13.00: Verzorgde lunch.
14.00: Panel Ervaringen met discriminatie: TNN bestuurslid Remke Verdegem spreekt met twee ervaringsdeskundigen over de discriminatie die zij hebben meegemaakt op het werk, en hoe zij ondersteund zouden willen worden. Antidiscriminatiebureau Radar vertelt wat je kan doen om discriminatie te stoppen. Dr. Sarah Stutterheim van de Universiteit Maastricht spreekt over micro-agressies, veelvoorkomende subtiele vormen van discriminatie.
15.00: Panel Transitieverlof: Een van de manieren om discriminatie tegen te gaan is door het instellen van een transitieverlof voor werknemers. HR-professionals van Unilever en Lush zullen vertellen hoe zij dit hebben georganiseerd binnen hun bedrijf. Een medewerker van PwC zal vertellen over hoe het was om zélf gebruik te kunnen maken van het verlof. FNV vertelt over het belang van het verlof binnen de CAO.
15.45: Gezamenlijke afsluiting door de dagvoorzitter Alex Kain.
16.15: Netwerkborrel: met een borrel wordt de dag feestelijk afgesloten, en is er een moment om vragen te stellen en nieuwe connecties te leggen.
Het evenement duurt van 09.30-17u. Het is ook mogelijk om alleen het ochtend- of middagdeel van de dag bij te wonen.