Foto rabotoren met blauwe achtergrond

28 november 2018

Rabobank krijgt een Transzoen voor transgendervriendelijk werkgeverschap

Transgender personen krijgen veel te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt. Ruim 40% ondervindt de dagelijkse gevolgen: van pesterijen op de werkvloer tot ontslag of niet worden aangenomen. Gelukkig staan hier ook positieve verhalen tegenover, zoals dat van Chantal Visser die bij Rabobank werkt. Zij nomineerde haar werkgever voor de Transzoen, een prijs voor transvriendelijk werkgeverschap. Transgender Netwerk Nederland (TNN) reikt de prijs op vrijdag 30 november uit aan Rabobank.

Chantal Visser werkt ruim 9 jaar als beveiligingsbeambte bij de Rabobank. Via het beveiligingsbedrijf Trigion is ze uitgehuurd aan Rabobank. Ze regelt de uitgifte van geregistreerde sleutels, ontvangt gasten, en zorgt voor overzicht en veiligheid in de 105 meter hoge Rabotoren in Utrecht. Sinds afgelopen voorjaar werkt ze er als vrouw.

STEUN

“Toen ik mijn leidinggevenden Ed Vedder en Leo Vulto vertelde dat ik als vrouw mijn werk wilde voortzetten, hebben ze me verzekerd dat ze me zullen steunen,” vertelt Chantal. En dat hebben ze ook gedaan: binnen twee dagen was alles in gang gezet. Chantals accounts werden aangepast naar haar nieuwe naam, de administratie werd bijgewerkt, en ze stelde met hulp van haar leidinggevenden haar collega’s op de hoogte. Zo kon Chantal op 1 mei 2018, de datum die zelf had gekozen, volledig als vrouw naar haar werk.

COMPLIMENTEN

Nog steeds ervaart Chantal steun op het werk. “Als ik naar het ziekenhuis moet, dan vallen collega’s graag voor me in. Daar heb ik wel geluk mee. Ook krijg ik veel complimenten: ‘Je bent krachtiger geworden nu je vrouw bent’, zeggen mijn collega’s.”

Rabobank ontvangt vrijdag 30 november de Transoen uit handen van TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Voor Rabobank mag een open en veilig werkklimaat een vanzelfsprekendheid zijn, maar dat is bij veel werkgevers helaas nog niet het geval,” zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Wij hopen dat werkgevers van andere bedrijven een voorbeeld nemen aan Rabobank.”

‘Je bent krachtiger geworden nu je vrouw bent’, zeggen mijn collega’s.

De Transzoen is een glazen lichtsculptuur in de vorm van een hand, die de kleuren laat zien van de transgendervlag: lichtblauw, roze en wit met lichtje binnenin. Het beeldje is gemaakt door kunstenares Katinka Waelbers. De eerste Transzoen is op 3 april 2017 uitgereikt aan de academie van sociale studies van de Hanzehogeschool in Groningen. Andere ontvangers waren Biblionet Drenthe, Brasserie ’t Zusje in Eindhoven, de technische dienst van Zorggroep Tangenborgh, en de Rotterdamse Mobiliteit Centrale.

Foto Rabotoren (cc) Jan Ubels

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com