foto van UMC radboud

14 juli 2016

Radboud UMC discrimineerde trans vrouw

Op 7 juli deed het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaak van een trans vrouw en het Radboud UMC. Volgens het College heeft het universitair ziekenhuis de trans vrouw gediscrimineerd toen zij daar haar sperma preventief wilde laten invriezen. Het ziekenhuis weigerde namelijk deze dienst te verlenen aan deze persoon.

Hormoonbehandelingen en operaties kunnen transgender personen onvruchtbaar maken. Wanneer zij dan een kinderwens hebben is het van groot belang dat  zij de mogelijkheid hebben sperma of eicellen in te vriezen. TNN vindt het daarom goed dat het College hier een uitspraak over heeft gedaan. Nu is voor transgender personen en voortplantingsklinieken (van ziekenhuizen) helder dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen transgender personen en cisgender personen.

“De uitspraak van het College is belangrijk voor trans personen. Ik heb zelf twee kinderen, en ik ben ook oma geworden. Dat is een verrijking van je leven. Transgender personen hebben met de mogelijkheid om zaad in te vriezen de mogelijkheid om een leven te leiden dat ook niet trans personen hebben.”
Corine van Dun, voorzitter TNN

Of de houding van het Radboud UMC ten aanzien van transgender personen ook bij andere ziekenhuizen en klinieken voorkomt is onduidelijk. Inmiddels heeft het Radboud haar beleid aangepast, of de betreffende trans vrouw dit heeft afgewacht is onbekend.

Recent is TNN ervaringen met kinderwens en ouderschap gaan verzamelen van transgender personen. Wil jij ook jouw ervaring delen? Dat kan hier.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com