foto van Melissa Mooij

30 juli 2022

R&M krijgt Transzoen voor inclusief werkgeverschap

Ruim 40% van de trans personen krijgt te maken met discriminatie op het werk: van pesterijen tot ontslag of niet worden aangenomen. Gelukkig staan hier ook positieve verhalen tegenover, zoals dat van Melissa Mooij. Zij nomineerde haar werkgever R&M Transport in Heiloo voor de Transzoen, een prijs voor transvriendelijk werkgeverschap. Op woensdag 13 juli ontving R&M Transport de Transzoen.

“Voor mijn werkgever was het allemaal ook nieuw,” zegt Melissa Mooij, “maar ik voel mij zeer gewaardeerd en zit hier uitstekend op mijn plek.” Nadat haar contract bij een vorige werkgever niet werd vernieuwd, was Mooij een tijd werkeloos, maar sinds 2021 is ze chauffeuse bij R&M Transport, gerund door Robbie en Manon en hun zoon Jamey.

“Ik krijg alle medewerking voor mijn afspraken in het UMCG in Groningen,” zegt Mooij, “maar ook voor andere behandelingen, zoals gezichtsontharing. Ik moet daarvoor regelmatig even eerder van mijn werk weg en dat wordt altijd prima opgelost.”

‘We krijgen je daarna toch weer terug in het bedrijf?’

Aanvankelijk was Mooij bezorgd dat hersteltijd na een operatie voor de haar werkgever te lang zou duren. “Dan ben ik er langere tijd uit, ongeveer zes weken, maar ook daar krijg ik volledige medewerking in. Ik kreeg te horen: ‘We krijgen je daarna toch weer terug in het bedrijf?’”

R&M ontving op woensdag 13 juli de Transzoen uit handen van Remke Verdegem, de vicevoorzitter van TNN. “Het zou natuurlijk volkomen normaal moeten zijn dat je werkgever je steunt tijdens een transitie. Maar helaas is dat nog niet overal het geval. Wij hopen dan ook dat werkgevers van andere bedrijven een voorbeeld nemen aan R&M Transport.”

De Transzoen is een glazen lichtsculptuur in de vorm van een hand, die de kleuren laat zien van de transgendervlag: lichtblauw, roze en wit met lichtje binnenin. Het beeldje is gemaakt door kunstenares Katinka Waelbers. De eerste Transzoen is op 3 april 2017 uitgereikt aan de academie van sociale studies van de Hanzehogeschool in Groningen. Andere ontvangers waren Biblionet DrentheBrasserie ’t Zusje in Eindhoven, de technische dienst van Zorggroep Tangenborgh, de Rotterdamse Mobiliteit CentraleCeulen Klinieken in Helmond, NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de Rabobank.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com