8 augustus 2020

“Spreek anderen aan op respectloze opmerkingen”: Pride speech van Berghouwer

Op 1 augustus gaf onze voorzitter Brand Berghouwer in het Concertgebouw in Amsterdam zijn Pride-speech. Eigenlijk zouden we die dag samen met COC Nederland, NNID en Trans United gaan demonstreren tegen anti-lhbti-geweld, maar door coronadreiging was de demonstratie naar binnen verplaatst.

Brands speech werd, samen met die van andere sleutelfiguren in de strijd voor lhbti-emancipatie, live op Pride TV uitgezonden. Maar wij vinden dat de oproep om het anti-lhbti-geweld te stoppen vaker gehoord moet worden. Niet alleen tijdens een demonstratie, en niet alleen tijdens Pride. Daarom publiceren we de speech hier.

Het is een speech vol nare dingen die tegen trans mensen worden geroepen, en die ze worden aangedaan. We delen deze narigheid omdat we willen dat de mensen die ze meemaken er niet alleen voor staan. Omdat we samen de verantwoordelijkheid moeten nemen om dit geweld te stoppen.

∼∼∼

‘Alle transgenders moeten dood’ riep een jongen terwijl hij haar de doorgang blokkeerde.

Een huisbaas zegt ‘ik mag mensen zoals jij niet, homo’ en drong het huis van een transvrouw binnen om haar te mishandelen en haar spullen te vernielen.

Een transvrouw wordt in de metro achtervolgd door een drietal mannen en in elkaar geslagen.

Een transman wordt uitgescholden door de buren en krijgt anonieme dreigbrieven op zijn deur geplakt.

Een transvrouw wordt door de buurman uitgescholden en seksueel geïntimideerd.

Een minderjarig transmeisje wordt door een grote groep jongens uitgescholden, terwijl ze naar huis fietst. “Je bent een man. Jij bent geen meisje maar een jongen”. Vervolgens sluit de groep haar in en mishandelt haar.

Een wijkagent zegt in een bemiddelingsgesprek dat de transvrouw aan tafel een man is die zich verkleedt als vrouw.

Een transvrouw in de metro wordt bedreigd door een jonge vrouw. ‘Kankerhomo, kankertravestiet, als ik een pistool had zou ik ze doodschieten. Zulke mensen moet je afmaken..’ En ze slaat de vrouw in elkaar.

Het zijn zomaar een paar meldingen. Vergis je niet, dit gebeurt dagelijks en overal in Nederland.

Mijn naam is Brand Berghouwer, ik ben voorzitter van Transgender Netwerk Nederland en voorzitter van de TransPride commissie van Pride Amsterdam.

Het geweld tegen transgender personen leidt tot vele slachtoffers, niet alleen de, voornamelijk, vrouwen die rechtstreeks slachtoffer zijn, maar het raakt de hele trans community.

Of je nou nare -zogenaamde- grapjes hoort van je neef, of op tv, of je hoort van de vriendin die in elkaar getrapt is. Het maakt je bang om zelf slachtoffer te worden van geweld. En dat is niet onterecht.

Dit geweld, van rot opmerkingen tot zware mishandeling, raakt de hele LHBTI+ community. En wat mij betreft heel Nederland. Of dat zou het moeten doen. Want als 1 van ons niet vrij is, zijn we allemaal niet vrij.

Natuurlijk is de overheid, de politie, het OM aan zet. Maar ook wij allemaal. LHBTI-ers, medestanders. Spreek anderen aan op respectloze opmerkingen over trans mensen, grijp in, -met oog voor je eigen veiligheid natuurlijk- wanneer je ziet dat iemand geïntimideerd of mishandeld wordt. Zeg iets. Doe iets.

Alleen samen kunnen we het geweld stoppen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com