foto van typend persoon op laptop

30 januari 2020

Steun de nieuwe transwet

In de nieuwe transgenderwet wordt de zogenaamde deskundigenverklaring afgeschaft en krijgen trans mensen meer zelfbeschikking. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Dekker. Omdat er tegenstand opkomt, is het belangrijk om je duidelijk uit te spreken vóór vernieuwing van de wet. Dat kan online in een paar minuten.

Met de afschaffing van de deskundigenverklaring krijgen trans en intersekse personen meer zelfbeschikking. Een goede ontwikkeling, want, zoals deskundigen in het evaluatierapport zelf hebben aangegeven, is de huidige rol van de deskundige overbodig.

De procedure van het wijzigen van een geslachtsvermelding wordt zonder de deskundigenverklaring bovendien minder belastend: zowel emotioneel als financieel. Ook mensen met weinig geld zullen nu gebruik kunnen maken van hun recht op een correcte geslachtsvermelding.

De overheid wil weten wat burgers, maatschappelijke organisaties en experts van het wetsvoorstel vinden. Tot 12 februari mag iedereen reageren. Om het voor jou makkelijker te maken om te reageren, hebben wij een voorbeeldbrief opgesteld waarmee je kunt laten weten dat je vóór de wijziging van de wet bent.

Het is belangrijk om dit positieve geluid óók te laten horen. De nieuwe wet is er nog niet, en alle steun is nodig!

Juist op een moment dat mensen online en in de media beweren dat meer zelfbeschikking een gevaar vormt voor de rechten van cisgender vrouwen, is het belangrijk om je te laten horen. Alle vrouwen verdienen bescherming van hun rechten en tegen geweld: transgender vrouwen, intersekse vrouwen en cisgender vrouwen.

Om je steun te uiten voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief hier in.

Wil je dat de wet verder gaat, en ook non-binaire mensen en kinderen onder de 16 steunt? Ook dat kun je aan de minister laten weten! Bekijk onze voorbeeldbrieven hier.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com