3 juli 2012

Teeven komt toezegging aan transgenders niet na

Een nieuwe transgenderwet zou voor de zomer bij de Tweede Kamer aangeboden worden, aldus staatssecretaris Teeven. De tijd dringt voor de staatssecretaris, want op 6 juli begint het zomerreces. De Raad van State heeft haar advies over de wet al begin mei aan de staatssecretaris aangeboden. Sindsdien is het stil op het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Transgender Netwerk Nederland heeft de staatssecretaris op 19 juni per brief op zijn toezegging en het Raad van State advies gewezen. Het zou een sympathiek signaal zijn van de staatssecretaris om de nieuwe wet nog voor 6 juli aan de Tweede Kamer aan te bieden.

Einde verplichte sterilisatie

De nieuwe wet is bedoeld om een einde te maken aan de verplichte sterilisatie voor transgender personen die hun geslacht in de geboorteakte willen laten wijzigen. In maart haastte het Ministerie nog te melden dat het wijzigen van het geslacht makkelijker zou gaan worden. Eindelijk konden transgenders zich verheugen op goed nieuws, ondanks discriminatie, hoge werkloosheid en wachtlijsten in de transgenderzorg. De staatssecretaris weet het enthousiasme inmiddels behoorlijk te bekoelen door zijn toezegging niet na te komen.

Na de verkiezingen

Of de wet nog in 2013 in werking kan treden is nu de vraag. De nieuwe Tweede Kamer zal zich er na de verkiezingen over moeten buigen. TNN gaat de nieuwe staatssecretaris en de Tweede Kamer aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Verdere vertraging is niet te verteren voor transgenders in Nederland die wachten op deze erkenning. De inbreuk op de rechten van transgenders behoort volgens TNN tot het verleden, staatssecretaris Teeven laat een kans liggen voor een doorslaggevende bijdrage aan deze ontwikkeling.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com