screenshot voetbal inside

3 april 2018

TNN en COC klaar met triestigheid Voetbal Inside

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC zijn klaar met de trieste trans- en homofobie in het programma Voetbal Inside. Volgens de organisaties is het nu echt tijd dat sponsoren Heineken, Gillette en Toto de stekker er uit trekken.

TNN en COC reageren op de uitzending van Voetbal Inside van vrijdag 2 februari. Daarin maakten René van der Gijp en Johan Derksen de Vlaamse tv-verslaggever Bo van Spilbeeck belachelijk. Van Spilbeeck maakte deze week bekend dat ze verder door het leven gaat als vrouw.

TNN en COC noemen de reactie van Derksen en Van der Gijp ‘treurig’: ‘iemand worstelt een leven lang met haar identiteit, heeft de moed om daar publiek voor uit te komen en het enige wat de heren van VI kunnen verzinnen is om zo iemand belachelijk te maken.’

“Blijkbaar zijn ze met hun ideeën over transgenderpersonen en homo’s diep in de vorige eeuw blijven hangen, en na het zoveelste incident krijg je de indruk dat dat ook niet meer gaat veranderen”, reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Tanja Ineke.

“Nu is de vraag aan sponsors Heineken, Gillette en Toto en aan RTL of ze zich echt nog langer willen associëren met programmamakers die hun kijkcijfers proberen op te krikken met trans- en homofobie. Wat ons betreft gaat de stekker er uit.” Berghouwer en Ineke willen graag in gesprek met de sponsoren om hun standpunt toe te lichten.

De heren van Voetbal Inside maakten de afgelopen jaren regelmatig smakeloze opmerkingen over het onderwerp. Zo kwam Van der Gijp in 2013 onder vuur te liggen toen hij riep dat homo’s niet thuishoren op het voetbalveld, maar in de kapperszaak.

Na een uitspraak over homo’s van Van der Gijp in december, spraken sponsors Heineken, Gillette en Toto hun ongenoegen uit. Heineken vroeg zich af of het programma nog past bij ‘de waarden van ons merk’ en gaf aan in gesprek te willen met RTL. Over dat de uitkomst van dat gesprek is nog niets bekend.

[Bron: COC NL/TNN – Afbeelding: videostill René van der Gijp maakt transpersonen belachelijk tijdens Voetbal Inside]

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com