Afbeelding Nederlandse zorgautoriteit

8 mei 2020

TNN en Transvisie vragen om hogere urgentie transgenderzorgbevolkingsonderzoek

Samen met Transvisie hebben we een brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit gestuurd. Daarin vragen we om de transgenderzorg in te delen in een hogere urgentieklasse bij het heropstarten van de zorg.

In de onlangs gepubliceerde Urgentielijst Medisch Specialistische Zorg heeft de transgenderzorg een te lage urgentie heeft gekregen, schrijven wij in een gezamenlijke brief met Transvisie. Daarom roepen vragen wij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) om de transgenderzorg alsnog in te delen in een hogere urgentieklasse.

De door de NZA ontwikkelde Urgentielijst Medisch Specialistische Zorg helpt de zorg bij het opstarten van de reguliere ziekenhuiszorg tijdens de coronacrisis. De komende tijd moeten zorgprofessionals zoeken naar een evenwicht tussen zorgcapaciteit voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en zorgcapaciteit voor mensen die reguliere ziekenhuiszorg nodig hebben. Het opschalen van reguliere ziekenhuiszorg zal daarom in verschillende fases verlopen. Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten als eerste in het ziekenhuis terecht kunnen.

Oproep

Samen met Transvisie roepen wij de NZA, namens duizenden transgender mensen, op om de transgenderzorg in te delen in een hogere urgentieklasse dan nu is gebeurd. Transgenderzorg, zo benadrukken wij, is urgente zorg omdat uitstel van deze zorg veel lijdensdruk veroorzaakt, schadelijk voor de gezondheid is en zelfs levensbedreigend kan zijn.

“De veerkracht en het geduld van deze groep wordt al jaren op de proef gesteld door de extreem lange wachttijden in de transgenderzorg. Het nog verder verlengen van deze wachttijd zou onaanvaardbare risico’s voor hun gezondheid en leven met zich mee brengen.”

“De coronacrisis heeft de groep transgender personen bovengemiddeld zwaar geraakt omdat deze groep te maken heeft met chronische stress door stigmatisering, armoede en eenzaamheid,”  zo schrijven voorzitters Lisa van Ginneken van Transvisie en Brand Berghouwer van TNN in de brief. “De veerkracht en het geduld van deze groep wordt al jaren op de proef gesteld door de extreem lange wachttijden in de transgenderzorg. Het nog verder verlengen van deze wachttijd zou onaanvaardbare risico’s voor hun gezondheid en leven met zich mee brengen.”

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com