21 februari 2013

TNN spreekt AVRO aan na beledigende uitlating Gerard Ekdom op radio 3FM

Radiopresentator Gerard Ekdom van Radio 3FM vond het nodig in zijn radioprogramma ‘effe Ekdom’ de opmerking “chicks with dicks” de ether in te slingeren. Dit deed  hij in de uitzending van 14 februari omdat transgender BN’r Kelly van der Veer het antwoord was van een quiz-vraag. Dit “grapje” ging een oplettende luisteraar te ver, en terecht!

Deze luisteraar heeft contact met TNN opgenomen nadat ze door de zendermanager van 3FM werd afgescheept. In heldere taal heeft ze nogmaals duidelijk gemaakt dat dit soort opmerkingen stigmatiserend zijn voor transgenders. De daarop volgende reactie van de zendermanager heeft behoorlijk te wensen over gelaten. Excuses konden er niet vanaf. Hij vindt dat luisteraars een dergelijke opmerking vooral maar niet te persoonlijk moeten nemen. TNN is hierover ingelicht en heeft nu een brief naar de AVRO gestuurd. Het radioprogramma van Gerard Ekdom is namelijk uit de koker van de AVRO. TNN kan zich niet voorstellen dat de AVRO een stigmatiserende beeldvorming van transgenders uit wil dragen.

Dit soort opmerkingen dragen naar ons idee helaas wel bij aan een negatieve houding in de samenleving ten aanzien van transgender vrouwen, of ze nu bekend zijn of niet. Een opmerking in meervoud zegt namelijk dat Kelly één van dat soort “chicks” is en geeft het signaal dat vrouwen zoals zij met die opmerking weggezet mogen worden. TNN verzoekt de AVRO om zijn verantwoordelijkheid te nemen en te komen met een reactie die recht doet aan hun beeld als omroep die homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders respecteert.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com