logo trans lives matter

11 oktober 2017

trans lives matter: de moord op transvrouw Bianca

Eind september 2017 werd een vrouw op een gruwelijke wijze vermoord in Arnhem. Het bleek Bianca te zijn, een 32-jarige transvrouw die uit Venezuela kwam. Daarmee is Bianca een van de vele transgender sekswerkers die wereldwijd aangevallen en vermoord zijn.

Bianca was net begonnen met het opbouwen van een klantenkring in Arnhem en werd, vermoedelijk, door haar eerste klant die ze in Arnhem ontving om het leven gebracht. De politie heeft een verdachte opgepakt die betrokken zou zijn bij de moord, een 28 jarige man uit Ede. Ook hebben er meerdere huiszoekingen in Arnhem, Veenendaal en Ede plaatsgevonden.

In hoeverre Bianca vanwege haar transgender-zijn vermoord is, is nog onbekend. Vaak speelt bij geweld tegen transgender sekswerkers transfobie wel degelijk een rol.

Het onderzoek loopt nog volop en de politie vraagt dan ook nog steeds om meer informatie over de zaak zelf en over het slachtoffer.  Volgende week donderdag zal de raadszitting plaatsvinden of het voorarrest  van de verdachte verlengd wordt. Mocht je meer kunnen vertellen over Bianca of de zaak, meld dat dan direct bij de politie. (op nummer 0900-8844, of anoniem op  0800-7000)

De moord op transvrouw Bianca maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar deze groep transgender personen in Nederland is, en in welke onveilige positie transgender sekswerkers ook in Nederland verkeren. Criminalisering van het sekswerk, zoals het komende kabinet voornemens is, zal de situatie van transgender sekswerkers alleen maar verslechteren.

Proud, de belangenvereniging van sekswerkers, helpt via haar outreach programma voor trans sekswerkers deze groep met toeleiding naar zorg, maar ook naar opvang als er sprake is van uitbuiting of huiselijk geweld. Verder is er en klankbordgroep waar de trans sekswerkers maandelijks kunnen komen om hun netwerk te versterken en om hun levenservaringen te delen met collega’s. De eenzaamheid en het isolement van trans sekswerkers die vaak thuis en of op straat werken proberen wij zo te verminderen. Wil je in contact komen met Proud? Bezoek dan hier hun website.

Aangezien de berichtgeving van de krant De Gelderlander over deze zaak veel te wensen over laat en waarschijnlijk niet snel verbeterd wordt, gezien hun reactie op de kritiek van TNN en vele anderen, zullen wij nieuwe informatie die de politie en OM met ons deelt, hier zo snel mogelijk openbaar maken.

update: Op 4 oktober 2017 is een 28 jarige inwoner van Ede gearresteerd als verdachte op Bianca. Hij zit op dit moment in voorarrest. Op 22 januari 2019 is bij een tussentijdse zitting bepaald dat de man in voorarrest blijft. De rechtszaak tegen de 29-jarige Edenaar wordt op 9 april inhoudelijk behandeld.

update: 9 april 2019 is de rechtzaak tegen de verdachte voorgekomen. Het OM eist 11 jaar onvoorwaardelijk tegen de verdachte voor doodslag. Uitspraak van rechter wordt over drie weken verwacht.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com