11 november 2010

Transgender Gedenkdag in Nederland: Stilstaan bij moorddadig geweld.

Om de andere dag wordt er ergens op de wereld een transgender vermoord. Om stil te staan bij deze schokkende realiteit organiseert Transgender Netwerk Nederland (TNN) elk jaar de Transgender Gedenkdag, tegelijk met meer dan veertig andere organisaties wereldwijd. De zesde Nederlandse editie wordt dit jaar gehouden in Den Haag, in samenwerking met COC Haaglanden.

Transgender zijn is in veel delen van de wereld een gevaarlijke zaak. Als de wet het niet strafbaar stelt, soms zelfs met de doodstraf, dan is het wel de samenleving die transgenders marginaliseert, criminaliseert en z’n schouders ophaalt als er weer een transgender is vermoord. Ook in het afgelopen jaar is de teller weer ruim boven de 200 slachtoffers uitgekomen. En dat zijn alleen de moorden die worden geregistreerd. Ook in Nederland lopen transgenders risico’s. In 2007 is er nog een transgender vermoord, en met grote regelmaat worden transgenders uitgescholden, lastig gevallen, aangevallen en mishandeld op straat. Simpelweg omdat ze zichzelf zijn.

Om alle slachtoffers van geweld te herdenken houdt TNN ook dit jaar weer een gedenkdag, op zaterdag 20 november, vanaf 13.00 uur in Den Haag. De herdenking zal beginnen met een interreligieuze viering in de Oud-Katholieke kerk. Daarna is er in het BastaCafe? van het COC Haaglanden een interactief programma waarin onder meer transgender activisten uit diverse landen via Skype zullen vertellen over de situatie van transgenders in hun land.
’s Avonds is er een herdenkingsoptocht van het BastaCafe? naar het Plein. Daar zullen verschillende sprekers speechen en worden ballonnen opgelaten met daaraan de namen van recente slachtoffers van geweld tegen transgenders.

13:00. Kerkdienst in de Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag
13:00. Infostand op de hoek Voldersgracht / Grote Marktstraat, Den Haag (t/o de Hema.)
14:30. Middagprogramma in het BastaCafe?, Scheveningseveer 7, Den Haag
19:15. Start herdenkingstocht vanaf BastaCafe? naar het Plein
20:00. Toespraken op het Plein en ballonnen oplaten.

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag en de Remonstranten.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com