En profiel foto van Luka Kain uit ‘Saturday Church"

20 mei 2019

Transgender op het witte doek: jubileumeditie TranScreen filmfestival

AMSTERDAM – Dit jaar vindt de vijfde editie plaats van TranScreen, Amsterdams Transgender Filmfestival. Deze jubileumeditie strijkt wederom neer in bioscoop Kriterion, waar het vier dagen (30 mei – 2 juni) vult met internationale films waarvan vele niet eerder in Nederland te zien waren, discussiepanels, Q&A’s met filmmakers, een kunstprogramma en een feest.

TranScreen opent dit jaar met de Filipijnse film ‘Call her Ganda’ (2018), een aangrijpende documentaire gebaseerd op de moord die een negentienjarige Amerikaanse militair pleegde op een jonge transgender vrouw. De film toont hoe transfobie, kolonialisme, racisme en seksisme samenkomen in dit gruwelijke en dodelijke geweldsdelict.

Het land dat in het bijzonder wordt uitgelicht dit jaar, is Brazilië. De transgender gemeenschap heeft hier al jaren te maken met een vijandige situatie, die door de recente politieke ontwikkelingen alleen maar is verslechterd. De transgender gemeenschap weert zich hier onder andere tegen door kunst te produceren. Een selectie hiervan is te vinden bij TranScreen. Zo wordt op donderdag 30 mei de film Maria Luiza vertoond, over een transvrouw die gedwongen werd ontslag te nemen na jaren trouwe dienst in het leger, omdat ze in transitie ging. De films binnen het ‘Brazil in Focus’ programma zijn geselecteerd door gastprogrammeurs van Braziliaanse afkomst.

Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de jeugd. Met het jeugdprogramma getiteld ‘#YOUTH’ presenteert TranScreen films voor zowel transgender tieners als jongvolwassenen. Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. Onderdeel van het jeugdprogramma is het ‘Growing Up Trans’ blok op vrijdag 31 mei met aansluitend een panel waarbij ervaringen worden gedeeld over hoe het is om op te groeien als je transgender bent. Ook heeft het programma een eigen opening op donderdag met de feelgood film ‘Saturday Church’ (2017) over een 14-jarige die de eigen genderidentiteit ontdekt in de vogue scene.

Klik hier voor de website van Transcreen.

Contactpersonen hierover

Femke Hurkmans

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com