LHBT vlag met vlak Amerikaanse vlag met witte sterren op blauw

13 april 2016

Transgender thema in Amerikaanse politiek

Waar de Amerikaanse president Obama en in volle verkiezingsstrijd de democratische kandidaten Clinton en Sanders de LHBT-gemeenschap steunen, profileren Republikeinse kandidaten zoals Trump en Ted Cruz zich regelmatig tegen LHBT-verworvenheden. Ook regionaal roeren zich soms Republikeinen.

Het afgelopen jaar was politiek gezien in de VS best een goed jaar voor transgender issues. President Obama zelf maakte zich sterk. Onder meer met de feestelijke opening van een genderneutraal toilet in het Witte Huis en zijn uitspraak dat op scholen ook transgender studenten en scholieren de toilet- en douchefaciliteiten van hun doelgeslacht mogen gebruiken.

In de eerste maanden van 2016 zijn er echter al vijf Amerikaanse staten die wetgeving hebben ingevoerd die LHBT-rechten beperken. Georgia heeft die wetgeving na hevige protesten geschrapt, maar dat geldt (nog) niet voor Kentucky, North Carolina, Mississippi en Missouri.

Over de toegang tot toiletten in North Carolina en de politieke achtergrond van deze strijd heeft het Continuüm een artikel geschreven. Lees hier. En de nieuwe wet in Mississippi erkent bijvoorbeeld enkel het toegekende geslacht bij geboorte en maakt voor transgender personen uit de staat verandering van geslachtsregistratie onmogelijk.

Er is veel protest. Zo annuleerde Bruce Springsteen een concert in North Carolina en sprak talkhost Ellen DeGeneres zich fel uit tegen de wetgeving in Mississippi en North Carolina. “Dit is discriminatie”, zei ze. Veel Amerikaanse bedrijven protesteren tegen de discriminerende wetgeving met het dreigement hun investeringen in deze staten af te breken. De NBA (National Basketball Association) wil haar All Star Gamewedstrijd in 2017 naar een andere staat verhuizen als North Carolina zich niet bedenkt. En ook veel Republikeinse kiezers gaat deze wetgeving te ver. Dat blijkt uit onderzoek van Public Religion Research Institute. Over dit protest staat in New York Times een artikel.

Ten slotte heeft Emily Ray Wagonner van MIT een kaart gemaakt van transgendervriendelijke openbare toiletten in North Carolina. Klik hier voor de kaart.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com