afbeelding van getekende personen

30 maart 2021

Transgender zichtbaarheidsdag in Den Haag, Amsterdam en Groningen

Nikkie de Jager, Marieke Lucas Rijneveld, Lisa van Ginneken: transgender en non-binaire mensen worden zichtbaarder, ook in Nederland. Op woensdag 31 maart vieren Nederlandse steden de Internationale Transgender Zichtbaarheidsdag.

Transgender vlaggen bij de Hofvijver, een regenboogtrap in Amsterdam, en heel veel online events: Den Haag, Amsterdam en Groningen laten op 31 maart zien dat ze de zichtbaarheid en emancipatie van transgender mensen steunen.

De gemeente Den Haag hijst dit jaar als eerste gemeente op Transgender Zichtbaarheidsdag de transgendervlag. Op drie locaties: het stadhuis aan het Spui, het stadsdeelkantoor in Escamp én de Hofvijver. Met de vlaggen wil wethouder Bert van Alphen (emancipatie) aandacht vragen voor het welzijn van trans personen in de gemeente. Hij werkt daar al aan met het actieprogramma Queer Den Haag. ‘Net als iedereen hebben transpersonen behoefte aan ruimte en begrip voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om een gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken,’ zegt Van Alphen.

Regenboogtrap

In Amsterdam onthult stadsdeel Amsterdam Zuid een trap met luifel in de kleuren van de Progress Pride regenboogvlag. Daaromheen is er een uitgebreid online programma met interviews en video. De hosts zijn twee jonge trans personen: Nanoah Struik, die als eerste trans persoon via de rechtbank een X in hun paspoort wist te krijgen, en Solange Dekker, winnares van diverse miss-verkiezingen.

‘Trans-zijn betekent niet alleen maar discriminatie, wachtlijsten en met jezelf in de knoop zitten. Het betekent ook de ruimte nemen om jezelf te zijn en je talenten te ontplooien.’

In Groningen slaan de PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en 100% Groningen de handen ineen om aandacht te vragen voor Transgender Zichtbaarheidsdag. Met schriftelijke vragen in de gemeenteraad zetten de vier fracties aandacht en ondersteuning voor genderdiversiteit hoger op de agenda. Woensdag zijn hun online logo’s in de kleuren van de Transgendervlag.

Positief nieuws

De internationale Transgender Zichtbaarheidsdag is in 2009 in de VS ontstaan om naast de stroom nieuwsberichten over geweld tegen transgender personen ook positief nieuws te brengen. Volgens Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, is de dag belangrijk voor de gemeenschap: ‘Een positief en inspirerend beeld van transgender mensen is onmisbaar voor de acceptatie, maar ook voor ons zelfbeeld. Trans-zijn betekent niet alleen maar discriminatie, wachtlijsten en met jezelf in de knoop zitten. Het betekent ook de ruimte nemen om jezelf te zijn en je talenten te ontplooien.’


Online events op Transgender Zichtbaarheidsdag 2021:

Een onthulling van de nieuwe Regenboogtrap in Amsterdam Zuid, met een online programma van Nanoah Struik en Solange Dekker kun je volgen via de website van de gemeente Amsterdam.

In een online aflevering van Hague Talks gaan mensen van verschillende organisaties met elkaar in gesprek over de emancipatie van trans personen wereldwijd. Dit event wordt gemodereerd door TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

Man.ish Cave, de organisatie voor biculturele trans-masculiene en non-binaire mensen, zal een nieuwe website lanceren die je vanaf 31 maart kunt bezoeken op manishcave.org.

TransAmsterdam organiseert een foto- en filmshoot in de Muziekkoepel Oosterpark Amsterdam waar je bij aanwezig mag zijn als je een mondkapje draagt en afstand houdt. Meer informatie vind je op de eventpagina.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com