En face foto van Hande

22 augustus 2016

Turkse transgender Hande Kader herdacht

Een dertig belangstellenden hebben zondagavond 21 augustus de vermoorde Turkse trans vrouw Hande Kader (23) herdacht. De herdenking werd georganiseerd door stichting TransAmsterdam. “We zijn geschrokken, boos en verdrietig door de brute moord”, meldde TransAmsterdam. Hande Kader was een activiste die zich inzette voor de rechten van transgender mensen in Turkije. Ze werd 12 augustus verkracht en verbrand gevonden in Istanbul.

Ook in Istanboel was er zondag 21 augustus een demonstratie. Daar kwamen ongeveer tweehonderd mensen na een oproep van İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği samen op het Galatasaray-plein. Ze liepen naar de plek waar het lichaam van Hande werd gevonden.

Op sociale media is diepe verontwaardiging over de moord. Op Twitter werd #HandeKadereSesVer (geef Hande Kader een stem) trending. En op Facebook zijn herdenkingspagina’s en groepen zoals ‘Hande Kader Ölümsüzdür’ (Hande is onsterfelijk). In een verklaring zegt de organisatie van de Gay Pride in Istanbul woedend te zijn. ‘Hande was iemand die haar stem verhief tegen haatmisdrijven en iedereen aanspoorde hetzelfde te doen.’ Ze was een sekswerker, uit noodzaak, en werd het laatst gezien toen ze een week voordat haar lichaam werd gevonden, in de auto stapte van een klant.

handekader1
De demonstratie in Istanbul was opmerkelijk. De Gay pride in juni werd verboden en de politie trad hard op tegen demonstranten. Op een foto en in een video (hier) is Hande Kader te zien bij die demonstratie met politie op de achtergrond. ‘Jullie maken wel foto’s, maar niemand hoort onze stem’, zei ze tegen de pers. Een aantal bekende mensen in Turkije hebben via met name social media nu wel opgeroepen stil te staan bij de moord.

Turkse transgender personen zijn vaak slachtoffer van geweld. In Europa worden hier de meeste transgender personen vermoord en wereldwijd staat het land negende op een lijst van landen waar de meeste transgender mensen worden vermoord (transrespect.org). Ook deze keer zou de politie de demonstratie hebben uiteengeslagen.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com