2 april 2013

Tweede Kamer debatteert over zelfbeschikking transgenders

Vanavond, dinsdag 2 april, gaat de Tweede Kamer in debat over de transgenderwet. Deze wet is een grote vooruitgang in de emancipatie van transgenders. Niemand zal meer verplicht worden tot operaties én onvruchtbaarheid om het geslacht in de geboorteakte te kunnen wijzigen.

Transgenders krijgen met de nieuwe wet de zelfbeschikking over hun eigen geslacht. Door een versimpelde procedure kunnen transgenders dan hun geslacht wijzigen bij de burgerlijke stand. Medische ingrepen vervallen als voorwaarde. Transgender Netwerk Nederland (TNN) pleit hier al jaren voor. Nu is eindelijk de Tweede Kamer aan zet om deze wet mogelijk te maken.

“Ik kan mij vanavond met een correct paspoort identificeren als ik het gebouw van de Tweede Kamer betreed. Veel andere transgenders kunnen dat niet! Die transgenderwet moet er voor hen komen” aldus TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat.

De enige voorwaarde voor wijziging van geslacht is enkel nog een deskundigenverklaring. De staatssecretaris wil dat alleen psychologen en artsen als deskundige op mogen treden. Daar is TNN het niet mee eens. Het gaat om de wijziging van een document en niet om het aangaan van een medische behandeling of therapie. Daarnaast vindt TNN dat transgender kinderen vóór hun 16e recht moeten hebben op het wijzigen van geslacht. Daar moeten dan beide ouders mee instemmen.

Een groep transgenders en sympathisanten zal vanavond plaatsnemen op de publieke tribune. Grotere zichtbaarheid en maatschappelijke erkenning van genderdiversiteit zijn de volgende stappen in de emancipatie van transgenders.

Kijk hier voor meer info over bijwonen of  het online bekijken van het debat.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com