24 februari 2014

Uitstel onderhandelingen transgenderzorg VUmc onverantwoord

Het ANP bericht dat het VUmc pas in maart weer verder onderhandelt met zorgverzekeraars over het budget voor transgenderzorg. Ondertussen geldt er nog altijd een stop voor nieuwe aanmeldingen bij het Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc. Inmiddels zal het aantal mensen wiens aanmelding niet in behandeling is genomen de 100 hebben gepasseerd. Dit is onverantwoord. TNN roept zorgverzekeraars en de Raad van Bestuur van het VUmc op om nú prioriteit te geven aan deze onderhandelingen.

ONDUIDELIJKHEID

De onduidelijkheid voor mensen die zich bij het VUmc genderteam willen aanmelden duurt nu al ruim twee maanden. Zij zijn er niet bij gebaat als daar nog een maand bij komt. Er is voor deze patiëntengroep namelijk geen erkend alternatief binnen Nederland. Verwijzing naar zorginstanties buiten Nederland brengt mensen enkel daar weer op een wachtlijst. Want ook daar is de patiëntengroep harder toegenomen dan de capaciteit van de zorgverleners.

ZORGPLICHT

“Het wordt tijd dat de zorgverzekeraars zich van hun goede kant laten zien en hun zorgplicht voor transgenders serieus nemen” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN. Anders moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan optreden. Zij moet toezicht houden op de zorgplicht van zorgverzekeraars. Eerder liet de NZa al weten onderzoek te doen naar deze situatie. Maar hoe lang heeft ze nog nodig voordat ze op gaat treden?

Wordt jij geraakt door de patiëntenstop van het VUmc genderteam? Deel dan jou verhaal met ons. Mail naar info@transgendernetwerk.nl onder vermelding van ‘Patiëntenstop’.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com