30 november 2010

UvA discrimineert met weigeren nieuw diploma

TNN is blij met de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling die Justus Eisfeld gelijk geeft in de zaak die hij aanspande tegen de UvA. Deze weigerde hem een nieuw diploma te geven nadat zijn voornamen en geslacht waren veranderd. De weigering van de UvA en andere Nederlandse universiteiten om na geslachtsverandering een nieuw diploma uit te reiken is indirecte discriminatie, aldus de Commissie. De Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, heeft inmiddels de UvA toestemming gegeven om Justus een nieuwe bul uit te reiken.

Justus zegt hier zelf over “Ik ben er uiteraard zwaar verheugd over dat ik op alle fronten gewonnen heb! Ik heb uiteraard geen ander oordeel verwacht, maar ben toch erg blij met deze bevestiging dat mijn gevoel klopte dat de UvA in strijd met de wet heeft gehandeld.”

TNN vindt dat Justus trots kan zijn op de inzet die hij heeft gepleegd om verandering tot stand te brengen. De uitspraak is een stap voorwaarts voor alle transgender alumni, studenten en promovendi van de UvA en van andere universiteiten. TNN weet niet hoeveel transgender oud-studenten vragen om een nieuw diploma bij hogescholen en universiteiten. Het probleem is echter zeer bekend. Ook is het een reden voor transgender studenten en promovendi om hun afstuderen of promotie uit te stellen tot na hun geslachtsverandering.

Universiteiten houden zich aan de regel om nooit een nieuw diploma uit te reiken vanuit het oogpunt van fraudebestrijding. De CGB oordeelt dat door dit beleid transseksuelen bijzonder worden getroffen. Wij vragen eenieder die tegen hetzelfde probleem als van Justus aanloopt of is aangelopen dit te melden bij TNN via info@transgendernetwerk.nl.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com