Foto van een omhoogstaande douane slagboom tegen een blauwe lucht.

14 juli 2016

Veiligheid van transgender vluchtelingen

Transgender personen in een asielcentrum voelen zich vaak bedreigd. Ze worden er regelmatig gediscrimineerd en getreiterd. Bijvoorbeeld de Iraakse transgender vrouw Alia (30).

De Volkskrant publiceerde 11 juli een interview met haar. Ze wordt opgevangen in een aparte vleugel in Almere, ‘het homoblok’ in de asielopvang. ‘Zodra ik buiten ons hoekje kom, begint het getreiter en het gescheld en word ik vernederd,’ vertelt ze. Ze had verwacht dat haar droom om in alle vrijheid zichzelf te kunnen zijn, hier vervuld zou worden.

De Haagse rechtbank spreekt vrijdag 15 juli over de zaak van de Syrische transgender vrouw Maazen (28). Zij zou in december in de asielopvang in Alphen aan den Rijn door de Syrische medebewoner Mohammed al M. met de dood zijn bedreigd.

Eerder heeft onder meer het COC gepleit voor aparte opvang voor lhbt-asielzoekers die daar om veiligheidsredenen behoefte aan hebben. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie geeft dit een verkeerd signaal af. De overheid moet de daders aanpakken, niet de slachtoffers isoleren. Op verschillende azc’s zijn zoals in Almere wel ‘vleugels voor kwetsbaren’ opgezet. De Volkskrant interviewt ook burgers die ontevreden over deze situatie particuliere opvang hebben geregeld. Zo hebben Johan en Marlies ter Beek uit Soest de Syrische trans vrouw Dana (28) in huis genomen.

Nu worden per 1 augustus op vrijwel alle locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vertrouwensfunctionarissen voor lhbt’ers ingezet. Zij krijgen een training en worden gekoppeld aan de huidige contactpersonen Veiligheid.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com