zwart wit foto van twee handen die elkaar vast houden

27 januari 2017

Verhalen van transgender ouderen in boek en film

Een boek met levensverhalen van transgender ouderen en een documentaire. Dat is het doel van een crowdfundingsactie van Roze 50+ en de Empowerment Foundation.

Transgender personen krijgen steeds meer de aandacht die ze verdienen, maar de groep van transgender ouderen blijft daarbij achter, volgens de initiatiefnemers van het project voor een boek en film. Het gaat dan om de pioniers die hun gevoelens moest ontdekken in een tijd zonder voorbeelden. Ze kenden destijds wellicht meer onzekerheid en schaamte en hadden vaak meer moeite hun angst om reacties van naasten te overwinnen.

Het project Transgender Ouderen is een project van Roze 50+ Nederland en Empowerment Foundation. Zij streven naar de emancipatie van oudere transgender mensen in Nederland, met meer kennis en begrip en een genuanceerde beeldvorming over transgender ouderen bij partners, kinderen, vrienden, generatiegenoten en zorg- en hulpverleners.

Ze willen dit doen door een boek met ongeveer twintig levensverhalen van transgender ouderen. Dat boek wordt samengesteld door Eveline van de Putte, trainer, auteur en fotograaf. De verhalen moeten een zo gevarieerd mogelijk beeld tonen van transgender ouderen. Transmannen, transvrouwen en cross dressers (homo, bi of hetero) met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Van de Putte schreef eerder Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen.

Om deze verhalen in beeld en geluid te ondersteunen zal er in eerste instantie een drieluik van korte films gemaakt worden door Kim Bras, regisseur en documentairemaker. Dit zijn portretten van transmannen en transvrouwen op leeftijd, met hun eventuele partner, die een inkijkje geven in hun leven en hoe zij omgaan met transzijn en ouder worden. De initiatiefnemers willen graag ook een documentaire van 50 minuten. Bras maakte eerder de documentaire TransAnders die de publieksprijs 2015 won op het filmfestival Transcreen.

In het project werken Roze 50+ Nederland en Empowerment Foundation verder samen met mensen uit de transgender community, met TNN en met Uitgeverij Xanten. Voor financiering is onder meer een crowdfunding opgezet. Met de aankoop van aandelen kan iedereen participeren in dit project. Er zijn 5000 aandelen van 5 euro per stuk. Deze zijn te kopen door een bedrag over te maken op: NL69RABO0106237578 t.n.v. Empowerment Foundation, o.v.v. Transgender ouderen.

Wat krijgt u ervoor terug? Film, boek en nog een ondersteunende website. En verder, voor 1 t/m 49 aandelen: naamsvermelding, voor 50 t/m 99 aandelen: plaatsing bedrijfslogo, plus 1 boek, voor 100 t/m 199 aandelen: halve pagina advertentie / advertorial plus 5 boeken en koopt u 200 aandelen of meer: hele pagina advertentie/advertorial plus 10 boeken. Meer informatie is ook te vinden op de pagina van transgender ouderen op Facebook.

Foto: Pixabay

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com