22 september 2010

VN spreekt zich nadrukkelijk uit voor LHBT-rechten

Afgelopen vrijdag heeft de hoogste baas van de Verenigde Naties, Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon in zeer krachtige bewoordingen aan een LHBT bijeenkomst van de VN Mensenrechtenraad laten weten dat de organisatie van de VN zich nadrukkelijk uitspreekt tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid of genderidentiteit. “Niemand mag om haar seksuele gerichtheid of genderidentiteit onderworpen worden aan wrede, onmenselijke of  vernederende behandeling.” En “culturele gevoeligheden mogen nooit basisrechten in de weg staan.”

Secretaris-Generaal Ban refereerde aan zijn bezoek aan Malawi mei jl. waar hij opriep tot het hervormen van discriminerende wetten omdat die een klimaat van haat  en homofobie legitimeren. In Malawi oefende hij druk voor de vrijlating van Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza, een ‘homostel’ van wie Tiwonge zich  duidelijk als vrouwelijk presenteert (alleen de naam al is vrouwelijk). Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navenethem Pillay die de boodschap uitsprak, gaf in haar eigen toespraak aan dat decriminalisatie van homoseksualiteit en genderidentiteit de hoogste prioriteit moeten krijgen en vergezeld moeten gaan van grotere inspanningen om discriminatie en homofobie tegen te gaan, zowel langs wettelijke weg als via het onderwijs.

Transgender kreeg nadrukkelijk de aandacht in de boodschappen van aartsbisschop Tutu, en van David Clarke van SASOD in Guyana die sprak over de pogingen tot ongrondwettelijk verklaren van anti-travestiewetten in dit Afrikaans land. Ook toonde men de video’s van Sass Rogando Sassot van STRAP, Filippijnen en van Victor Mukasa voor  IGLHRC, uit Oeganda.

De toespraken van vrijdag zijn te vinden via ARC International.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com