foto van zwemmer

14 januari 2021

Zes op de tien transgender personen voelen zich wel eens onveilig op sportclub

Zes op de tien transgender personen die sporten bij een club voelen zich wel eens onveilig, bijvoorbeeld in de kleed-en doucheruimtes. En meer dan de helft heeft te maken gehad met onbegrip, grappen of negatieve opmerkingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Het Mulier Instituut deed het afgelopen jaar in samenwerking met TNN onderzoek naar de sportdeelname en de ervaren acceptatie in de sport van transgender en intersekse personen. Het onderzoek, waaraan 133 respondente meededen was in opdracht was de Alliantie Gelijkspelen, onder aanvoering van de John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor brede LHBTI-acceptatie in de sport.

Uit het onderzoek blijkt dat sport voor d egroep transgender en seksediverse personen belangrijk kan zijn. Voor zeven op de tien respondenten heeft sporten een positieve rol op hun transgender achtergrond. De helft van deze groep ziet sport als een belangrijke uitlaatklep.

Kwart gestopt

Ook is opvallend dat zeven op de tien respondenten aangeven dat hun sportgedrag na hun sociale transitie is veranderd. Zo geeft één derde aan bewust te hebben gekozen voor een individuele sport. Fitness, hardlopen en zwemmen zijn de populairste sporten onder transgender en seksediverse personen. Ongeveer een kwart geeft aan te zijn gestopt bij een sportvereniging vanwege hun transgender achtergrond.

Sportclubs en –bonden kunnen met het ontwikkelen van een inclusieve sportomgeving ondersteuning bieden bij een transitie.

De online peiling onder transgender personen in de sport bewijst dat het belangrijk is om extra aandacht te hebben voor de acceptatie van diversiteit binnen teamsporten. Sportclubs en –bonden kunnen met het ontwikkelen van een inclusieve sportomgeving ondersteuning bieden bij een transitie.

Inclusief sportklimaat

Op donderdag 14 januari zijn tevens de richtlijnen voor gender-en seksediverse personen van NOC*NSF uitgekomen. Deze richtlijnen bevatten aanbevelingen en praktische tips voor het ontwikkelen van meer veiligheid en acceptatie in de sportsector en zijn tot stand gekomen in nauw overleg met TNN. Met deze adviezen in de hand kunnen sportbonden en gemeenten eenvoudig toewerken naar een sportsector met minder uitsluiting en discriminatie.

Bekijk ook de nieuwe factsheet Transgender personen over sport.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com