Ā« terug naar overzicht

NOS de fout in met bericht over vergoeding bortsprotheses

NOS de fout in met bericht over vergoeding bortsprotheses

Op 1 januari kon iedereen op de site van de NOS lezen wat er allemaal aan regels, wetten en tarieven in Nederland veranderd. In het overzicht komt ook de vergoeding van het plaatsen van borstprothesesĀ bij transgender vrouwen voorbij. Helaas ontbreekt er een belangrijk detail in de betreffende regel.

Plaatsing van borstprothesesĀ wordt per 1 januari namelijk enkel vanuit het Basispakket vergoed bij afwezigheid van borstgroei, zoals bij agenesie of aplasie. BijĀ meer dan 1 cm borstklierweefsel wordt de plaatsing van borstprotheses niet vergoed. De meeste transvrouwen met geringe borstgroei hebben echter door de hormoonbehandeling wel al meer dan 1cm klierweefsel. Dit betekent dat slechts in een uitzonderlijk gevalĀ een transvrouw Ā vanuit de basisverzekering de kosten vergoed kan krijgen voor deze behandeling.

Minister Schippers heeft echter wel toegezegd om dit jaar een subisdieregeling in overweging te nemen die plaatsing van borstprotheses voor een grotere groep transvrouwen toegankelijk maakt. Het is nog niet zeker ofĀ die subsidieregeling er komt. Verkiezingen kunnen de totstandkoming daarvan nog dwarsbomen.

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.