« terug naar overzicht

Steun de nieuwe transwet

Steun de nieuwe transwet

In de nieuwe transgenderwet wordt de zogenaamde deskundigenverklaring afgeschaft en krijgen trans mensen meer zelfbeschikking. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Dekker. Omdat er tegenstand opkomt, is het belangrijk om je duidelijk uit te spreken vóór vernieuwing van de wet. Dat kan online in een paar minuten.

Met de afschaffing van de deskundigenverklaring krijgen trans en intersekse personen meer zelfbeschikking. Een goede ontwikkeling, want, zoals deskundigen in het evaluatierapport zelf hebben aangegeven, is de huidige rol van de deskundige overbodig.

De procedure van het wijzigen van een geslachtsvermelding wordt zonder de deskundigenverklaring bovendien minder belastend: zowel emotioneel als financieel. Ook mensen met weinig geld zullen nu gebruik kunnen maken van hun recht op een correcte geslachtsvermelding.

De overheid wil weten wat burgers, maatschappelijke organisaties en experts van het wetsvoorstel vinden. Tot 12 februari mag iedereen reageren. Om het voor jou makkelijker te maken om te reageren, hebben wij een voorbeeldbrief opgesteld waarmee je kunt laten weten dat je vóór de wijziging van de wet bent.

Het is belangrijk om dit positieve geluid óók te laten horen. De nieuwe wet is er nog niet, en alle steun is nodig!

Juist op een moment dat mensen online en in de media beweren dat meer zelfbeschikking een gevaar vormt voor de rechten van cisgender vrouwen, is het belangrijk om je te laten horen. Alle vrouwen verdienen bescherming van hun rechten en tegen geweld: transgender vrouwen, intersekse vrouwen en cisgender vrouwen.

Om je steun te uiten voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief hier in.

Wil je dat de wet verder gaat, en ook non-binaire mensen en kinderen onder de 16 steunt? Ook dat kun je aan de minister laten weten! Bekijk onze voorbeeldbrieven hier.

 

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

21 reacties op “Steun de nieuwe transwet”

 1. Melinda Antonissen-Levi schreef:

  Als moeder van een trans- dochter maak ik het hele traject van dicht bij mee.
  Het heeft meer dan 5 jaar geduurd voor mijn zoon ons vertelde dat hij zich een meisje voelt.
  Hoe moet een “deskundige” dat in 6 sessies weten?
  Ik zeg niet dat iedereen zich zomaar moet kunnen laten opereren. Tuurlijk is begeleiding meestal nodig en vaak van harte welkom. Maar waarom moet mijn kind zich bewijzen? Zij weet zelf het beste hoe ze zich voelt!

 2. Zeb schreef:

  trans mensen hebben het als een van de zwaarsten in de community en moeten beschermd worden

 3. Larissa schreef:

  Trans mensen moeten dezelfde rechten krijgen als elk ander persoon. Dingen die dat belemmeren zijn simpelweg discriminerend tegenover trans mensen, en in het huidige tijdperk zou dat niet meer moeten gebeuren.

 4. Lotte schreef:

  Trans rights are human rights!!

 5. Tom schreef:

  Trans rights!!!! Verdienen PRECIES dezelfde rechten alle anderen

 6. Renée schreef:

  TRANS RIGHTS ARE HUMAN RIGHTS

 7. gwen schreef:

  transgender rights!!!

 8. Anne schreef:

  Ik support dit met volle 100% belachelijk dat dit pas in 2020 gebeurd

 9. Maxx schreef:

  Transgenderrights!!!!

 10. Tobias van der Waals schreef:

  EQUAL RIGHTS FOR EVERYONE

 11. Eva schreef:

  TRANS RIGHTS ARE HUMAN RIGHT

 12. Levi Vermaning schreef:

  Ik steun dit 100%! Trans rights are human rights <3

 13. Valentina Giusti schreef:

  Ik ben het niet 100% er eens …
  maar ik geef in iedere geval mijn steun.
  Valentina

 14. Stichting Regenboog Alliantie Gouda schreef:

  Vanuit de Regenboog Alliantie Gouda van harte ondersteund!

 15. Hans Bax schreef:

  Van harte ondersteund!

 16. Damian schreef:

  Ik zou dit graag steunen.

 17. Joke Engel schreef:

  Ik wil dit graag ondersteunen.

 18. Kim Smits schreef:

  Trans zijn is al moeilijk genoeg. Er komen ook allemaal wachttijden en regelingen en wetten aan te pas die niet meehelpen. Dit is zeker een goede stap!

 19. jocelyn schreef:

  Trans rights are human rights

 20. moigimy ajeki schreef:

  trans mensen verdienen het om meer zichzelf te kunnen worden en daar zelf voor te kiezen.

 21. Raymond Visser schreef:

  [Plaats, datum]

  Aan: de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker

  Van: [voor- en achternaam]

  Betreft: Internetconsultatie verbetering ‘Wijziging vermelding van geslacht’

  Geachte Minister voor Rechtsbescherming, beste meneer Dekker, 

  Het is een goede ontwikkeling dat u het wijzigen van de vermelding van geslacht met dit voorstel wilt vereenvoudigen voor transgender en intersekse personen. Het afschaffen van de deskundigenverklaring is een maatregel waar ik helemaal achter sta.

  In 2013 oordeelde de Tweede Kamer dat de overheid zich niet met de geslachtskenmerken en kinderwens van transgender personen hoort te bemoeien. Nu is het tijd voor de overheid om niet meer te oordelen over de genderidentiteit van transgender en intersekse personen.

  De eigen verklaring bij de burgerlijke stand, die u voorstelt, biedt trans en intersekse personen volledige zelfbeschikking. Een goede ontwikkeling, want, zoals deskundigen in het evaluatierapport zelf hebben aangegeven is de huidige rol van de deskundige overbodig. 

Met uw voorstel wordt de procedure van het wijzigen van een geslachtsvermelding minder belastend, zowel emotioneel als financieel. Ook mensen met weinig geld zullen nu gebruik kunnen maken van hun recht op een correcte geslachtsvermelding: de kosten voor de deskundigenverklaring kunnen namelijk oplopen tot meer dan €300.

  Met de voorgestelde aanpassing van de transgenderwet treedt Nederland in de voetsporen van Noorwegen, Denemarken, Ierland, Malta, België, IJsland en Argentinië. In al deze landen werkt deze wet met een eigen verklaring uitstekend. 

Er zijn mensen die beweren dat meer zelfbeschikking een gevaar vormt voor de rechten van cisgender vrouwen, maar daarmee zetten zij aan tot discriminatie van transgender vrouwen. Alle vrouwen verdienen bescherming van hun rechten en tegen geweld: transgender vrouwen, intersekse vrouwen en cisgender vrouwen. Hun belangen zijn niet tegengesteld, dat blijkt ook uit onderzoek. De ervaringen in de bovengenoemde landen zijn hier ook bewijs van.

  De afschaffing van de deskundigenverklaring geeft trans en intersekse mensen hetzelfde zelfbeschikkingsrecht als cisgender mensen. Dat is een uitermate goede ontwikkeling. Ik kijk daarom uit naar de inwerkingtreding van dit voorstel.

  Hoogachtend,

  Raymond Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.