Desinformatie

Over transgender mensen gaat steeds meer informatie rond die niet waar is. Media zijn (vaak onbedoeld) een doorgeefluik van desinformatie, terwijl juist zij hier iets tegen kunnen doen.

Wat kunnen mediamakers doen tegen desinformatie?

Check welk onderzoek is aangehaald, lees dat en ga na hoe betrouwbaar het is. Waar wordt  het nog meer geciteerd? Nieuwsmedia zijn niet altijd alert op desinformatie, dus check ook hier altijd op basis van welk onderzoek iemand een uitspraak doet. Kijk naar de achterliggende onderzoeken en laat de betrouwbaarheid eventueel controleren door deskundigen.

Desinformatie en complottheorieën kun je niet als mening tegenover andere meningen zetten. Daarmee legitimeer je onjuiste informatie als een mening. Het is essentieel om te benoemen dat ze opzettelijk foute informatie verspreiden en dat ze haat zaaien tegen een groep in de samenleving.

Focus op wat wél klopt. Als je de onjuiste informatie steeds herhaalt, onthouden mensen die onjuiste informatie. Leg daarom vooral uit wat wél waar is. Zo verschuif je de aandacht naar hoe het wél zit.


Lees het rapport De werking van woorden als wapen om meer te leren over de opkomst van desinformatie.

In onze Tips voor mediamakers lees je hoe je meer over het herkennen van desinformatie over trans mensen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com