Cover van het rapport De werking van woorden als wapen van NTA

18 november 2024

Schrikbarende groei van haat tegen transgender mensen

De groei van het aantal hatelijke verhalen en complottheorieën over transgender mensen is schrikbarend hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van NTA naar haatspraak over transgender mensen, joden en moslims.

“Afschuwelijk, dat de haat in zo’n hoog tempo toeneemt,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Het is de hoogste tijd dat haat tegen transgender mensen serieus genomen wordt. Wij verwachten actie van de politiek, media én social-mediabedrijven.”

Transgender mensen zijn net als joden en moslims steeds vaker slachtoffer van een agressieve vorm van discriminatie. Dat staat in De werking van woorden als wapen, een rapport van NTA (Nuance door Training en Advies), dat vandaag is verschenen.

Ontmenselijking

Het rapport signaleert duidelijke overeenkomsten bij de discriminatie van joden, moslims en transgender mensen. Niet alleen neemt het aantal incidenten toe, er is ook sprake van eenzelfde patroon van escalatie. Volgens de onderzoekers begint het met het verdelen van de samenleving in groepen, gevolgd door de overtuiging dat ‘de ander’ weinig met de eigen groep deelt. Vervolgens wordt ‘de ander’ ontmenselijkt en als dreiging neergezet. Dat kan uiteindelijk tot geweld leiden.

Transgender mensen worden steeds vaker online én offline uitgemaakt voor bedriegers, criminelen en pedofielen. Het zijn vaak oude complottheorieën van minstens een eeuw oud die lange tijd vooral over homoseksuele mensen de ronde deden. Tegenwoordig worden transgender mensen met dezelfde hatelijke verhalen en complottheoriën buiten de samenleving geplaatst.

Het rapport geeft aanbevelingen om discriminatie beter te bestrijden. Zo stelt het dat overheidsinstanties, politie en OM meer kunnen doen om potentieel demoniserende dynamieken te herkennen. Politie en justitie moeten dan ook meer expertise ontwikkelen in het herkennen en vervolgen van discriminerende incidenten, volgens het rapport. Ook stelt het rapport dat media én sociale mediaplatforms meer moeten doen tegen desinformatie.

Transgender Netwerk vindt dat er nu snel actie moet komen en stelt een aantal concrete stappen voor.

Groepsbelediging

Zo moet groepsbelediging van transgender mensen strafbaar worden, zodat zij dezelfde bescherming krijgen als andere groepen. Online haat tegen transgender mensen is nu niet aan te pakken, je kunt er geen aangifte tegen doen, want haatberichten verspreiden over hen mag gewoon. De haat tegen transgender mensen is intussen op sociale media in drie jaar tijd vertienvoudigd. Sinds 2020 is er een wetsvoorstel dat groepsbelediging van transgender mensen strafbaar maakt. Onlangs bood Transgender Netwerk een petitie aan de Tweede Kamer aan met ruim 29.000 handtekeningen. Het is de hoogste tijd dat het wetsvoorstel behandeld wordt en aangenomen.

Niet alleen de politiek is aan zet, ook media en social-mediabedrijven moeten er beter op letten dat zij niet meewerken aan het verspreiden van desinformatie en complottheorieën. Daarnaast kunnen ze beter modereren op discriminerende en hatelijke uitingen in posts en reacties.

Mediawijsheid
Tot slot is het belangrijk dat jongeren op school leren herkennen wat desinformatie is en wat complottheorieën zijn. Mediawijsheid kan een groot verschil maken in de opvattingen van mensen.

“Bij transgender mensen kun je zien hoe snel het kan gaan,” zegt Verdegem. “In slechts een paar jaar tijd hebben we een vertienvoudiging gezien van haat op sociale media, en hebben we te dealen met allerlei desinformatie en complottheorieën. Transgender mensen hebben er niet om gevraagd om onderwerp van debat te worden, zij willen gewoon een veilig leven, zónder discriminatie en haat.”

Download het rapport De werking van woorden als wapen hier.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com