Het Genderdoeboek, wegwijzer voor organisaties

Handvatten voor publieksmedewerkers

Niet weten hoe je iemand aan de balie of aan de telefoon moet aanspreken: het kan zorgen voor ongemakkelijke situaties. Voor jou als dienstverlener en al helemaal voor de persoon met wie je te maken hebt. Voorkom zulke situaties en doe in een kwartiertje de online training ‘Contact met transgender personen in de publieke dienstverlening’.

Uit onderzoek blijkt dat 660.000 personen moeite hebben met het geslacht dat ze bij hun geboorte hebben gekregen. De kans dat je als dienstverlener een transgender persoon tegenkomt, is groot. Onbekendheid kan leiden tot handelingsverlegenheid, met name als je in een publieke functie werkt. De training geeft praktische handvatten om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Do’s en Don’ts in het contact, achtergrondinformatie, ervaringsverhalen en oefenen met casussen en relevante links. En dat allemaal in een kwartiertje.

Deze gratis training is mogelijk gemaakt dankzij initiatiefnemer gemeente Utrecht in samenwerking met het ministerie van OCW, de gemeenten Dordrecht, Zoetermeer, ‘s-Hertogenbosch, Oss, Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Transgender Netwerk Nederland, Transvisie, Indigo en Movisie. De training is met name geschikt voor receptionisten, telefonisten en baliemedewerkers van bedrijven en organisaties, toezichthouders en medewerkers van werk en inkomen.

“Een aanrader voor iedereen die contact heeft met klanten”, aldus Paulien Baaij, programmasecretaris publieksdienstverlening Utrecht

Aan de slag!

Het volgen van de training is gratis en heel simpel

Alvast wat tips nodig?

  • zeg gewoon goedemorgen of goedemiddag als je niet weet of iemand met man of vrouw aangesproken wil worden.
  • stel geen indiscrete vragen, bijvoorbeeld over een geslachtsbevestigende operatie
  • ga uit van wat degene tegenover je vertelt over hoe deze aangesproken wil worden. Dat kan anders zijn dan in iemands paspoort staat. Iemand weet het zelf het beste.

Wil je meer weten over hoe je geslacht minder bepalend maakt in je organisatie? Lees het Genderdoeboek. Voor HR en personeelsmanagers is er een nieuwe Gids voor een transgendervriendelijke werkvloer met bewezen interventies en meer inspirerende praktijkvoorbeelden.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com