Veel jonge trans en non-binaire personen zitten net als iedere jongere op school, wonen bij hun ouders of verzorgers. Ze zijn bezig met het vormen van nieuwe vriendschappen en relaties en zitten met vragen: Wie ben ik? Waar vind ik aansluiting? Waar voel ik me prettig bij en hoe kan ik hieraan uitdrukking geven? Het kan spannend maar ook ingewikkeld zijn om antwoorden te vinden op al die vragen.
Het kan dan fijn zijn om dit uit te zoeken door hier bijvoorbeeld met anderen over te praten. Ook kun je experimenteren met je genderexpressie. Dat kun je alleen thuis doen of als je met vrienden samen bent.
Een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten biedt ruimte om jezelf te ontdekken en om vragen te stellen. Je kunt ervaringen delen en herkenning bij elkaar vinden. Hier worden bijvoorbeeld grapjes over iets wat alleen trans en non-binaire personen ervaren wel begrepen. Dit kan een grote steun zijn.
Waar kun je als jongere terecht?
Je kan jezelf deze vragen stellen:
- Waar liggen mijn behoeften? Wat wil ik graag? (wil ik bijvoorbeeld praten of spelletjes doen?)
- Wat is toegankelijk voor mij? (voor welke leeftijd is het, hoe ver is het reizen, kan ik prettig naar de wc?)
Als je met een vraag zit die je graag anoniem wilt stellen of als je even je verhaal kwijt moet dan kan je terecht bij de jongerenlijn Genderpraatjes. Hier staan vrijwilligers voor je klaar die je een luisterend oor kunnen bieden.
Als je op de middelbare school zit en je je in wilt zetten voor veiligheid op school en je andere lhbtqia+ leerlingen wilt ontmoeten dan kan je kijken of er een GSA is op je school.
Zoek je contact met andere lhbtqia+ jongeren in jouw regio? Dan kan jij je aanmelden bij jong & out. Zij organiseren lhbtqia+ breed verschillende activiteiten.
Of misschien ben je op zoek naar activiteiten specifiek voor trans en non-binaire personen. Dan is de Transgender Wegwijzer heel handig om in de gaten te houden.