Voor collega’s van transgender personen

Heb je een nieuwe collega die trans is? Of is een van je collega’s kortgeleden in transitie gegaan, en ben je bang om fouten te maken? Wij geven je hier een paar tips om je op weg te helpen.

Als je nog niet eerder een trans persoon in je omgeving hebt gehad, kan het zijn dat je onzeker bent over hoe je daar mee om moet gaan. Gelukkig ga je eigenlijk met alle collega’s hetzelfde om, of ze nu trans zijn of niet. Maar omdat het toch even wennen kan zijn wanneer een collega in transitie gaat, hebben wij hier zeven tips opgesteld om je op weg te helpen.

Wat betekent transgender zijn?

Voordat we in de tips duiken is het nuttig om even te kijken naar wat transgender zijn eigenlijk betekent. Transgender personen zijn mensen wiens genderidentiteit niet, of in mindere mate, overeenkomt met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Naast trans vrouwen en trans mannen, zijn er ook mensen die non-binair zijn. Non-binaire mensen zijn mensen die geen man en geen vrouw zijn. Het woord ’transgender’ gebruik je als een bijvoeglijk naamwoord. We hebben het dus over transgender personen en niet over “transgenders”.

7 tips

1) Respecteer aanspreekvormen

Gebruik de juiste naam en voornaamwoorden voor je collega. Dit betekent de naam en aanspreekvormen die deze zelf wil gebruiken. Als je niet weet welke aanspreekvormen iemand gebruikt, bijvoorbeeld zij/hij/die, dan kun je dit vragen. Soms lukt het niet om meteen de juiste naam en aanspreekvorm te gebruiken. Het helpt dan om te oefenen!

2) Voorkom oude naam en voornaamwoorden

Verwijs niet naar oude aanspreekvormen en een oude naam (of ‘deadname’) als je over je collega spreekt in het verleden. Als het noodzakelijk is het verleden te bespreken van een collega die in transitie is geweest, of diens naam en voornaamwoorden heeft veranderd, verwijs dan naar deze persoon zoals je dat nu zou doen.

3) Help je collega’s

Verbeter je collega’s op vriendelijke wijze als zij de verkeerde naam of voornaamwoorden gebruiken. Ga er niet vanuit dat het je transgender collega niet uitmaakt om verkeerd aangesproken te worden. Ook niet als die collega’s zelf niet verbetert. Je collega moet waarschijnlijk dag in dag uit mensen verbeteren, en dit kan snel vermoeiend of pijnlijk worden.

4) Respecteer privacy

Vraag je collega niet welke medische behandelingen die heeft gehad, of overweegt te hebben. Bij iedere andere collega zou je ook niet vragen naar privé zaken als geslachtsdelen of medische geschiedenis. Ook vragen naar fysieke veranderingen als gezichtsbeharing of borstvergroting is te persoonlijk en ongepast. Verspreid privé informatie niet als je collega dit wel met je gedeeld heeft.

5) Creëer een veilige werksfeer

Ga niet mee in roddelen en pestgedrag als dit op de werkvloer voorkomt. Spreek waar mogelijk je collega’s hier op aan, en laat blijken dat jij achter je trans collega staat. Je kunt ook naar een leidinggevende of vertrouwenspersoon gaan. Alle werknemers verdienen een veilige werksfeer, hier kun jij aan bijdragen.

6) Gebruik inclusief taalgebruik

Probeer “dames en heren” als aanhef te vermijden. Overweeg om in plaats daarvan bijvoorbeeld “beste collega’s”, “beste lezers”, of “beste aanwezigen” te gebruiken. Op die manier spreek je al je collega’s aan, en worden non-binaire collega’s niet buiten gesloten

7) Gebruik (non-binaire) voornaamwoorden correct

In het Nederlands zijn de meest gebruikte non-binaire voornaamwoorden die/diens en hen/hun. Deze kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken:

“Die heeft laatst dit huis gekocht, het is nu diens huis.”
“Hen heeft altijd deze jas aan, dit moet wel hun jas zijn.”

Spreek mensen nooit aan met “het”, ze zijn geen objecten. Ook als “grapje” is dit pijnlijk en niet grappig.

Veilige werksfeer

De werkvloer is voor veel mensen een plek waar ze een groot deel van hun tijd besteden, en het is dan ook erg belangrijk dat iedereen zich hier veilig en fijn kan voelen. De steun van collega’s kan een groot verschil maken in de werkervaring van trans personen. Ook jij kan er aan bijdragen om respect de norm te maken op jouw werkvloer, en ervoor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt!

 

 

 

Contactpersonen hierover

Foto van Lis met witte achtergrond

Lis Dekkers

Als je meer informatie wilt rondom wat transgender zijn inhoudt, kan Transgender Netwerk je verder helpen

Leer hier meer termen rondom transgender zijn

Begrippenlijst

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com