Ouderenzorg

Hoe bied je inclusieve zorg aan transgender ouderen? Waar kun je rekening mee houden? We zetten de informatie en tips op een rijtje.

Voor jonge transgender personen is het al niet makkelijk om voor hun identiteit uit te komen, maar voor ouderen kan dit nog lastiger zijn. Veel ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin er nog weinig bekend was over het transgender zijn. Het onderwerp was vaak niet bespreekbaar. Ze krijgen vaak minder steun vanuit de familie en ervaren soms lichamelijke ongemakken als gevolg van de eerste medische transities. Hierdoor ervaren transgender ouderen vaak onbegrip en afwijzing van hun omgeving. Dit zorgt voor veel minderheidsstress. Transgender ouderen kunnen daardoor voor zorgprofessionals terug ‘de kast in’ gaan.

De laatste jaren stijgt de acceptatie van transgender personen, waardoor oudere transgender cliënten in de toekomst mogelijk vaker voor hun genderidentiteit uit kunnen komen, en hiervoor is het nodig dat er meer begrip komt voor en informatie verschaft wordt over de zorg die zij nodig hebben.

In de factsheet ouderen leggen we verder uit waar transgender ouderen tegenaan lopen, wat zij nodig hebben en hoe zij daarin geholpen kunnen worden.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com