Psychisch welzijn

Welke opties zijn er voor psychische ondersteuning, voor, tijdens, of na je transitie? En waar kun je nog meer terecht als je met anderen over je vragen of problemen wilt praten?

Als trans persoon zijn er verschillende redenen om psychologische zorg te willen. Het is in Nederland op dit moment nog steeds nodig om een psychologisch traject te doorlopen voordat je hormonale of chirurgische zorg kan krijgen als transgender persoon. Dit wordt het diagnostisch traject genoemd, en je doorloopt dit traject in een academisch ziekenhuis met een genderteam, een gespecialiseerde GGZ-instelling of een zelfstandige genderkliniek. Een volledige lijst van alle zorgaanbieders vind je op de Transgender Wegwijzer.

Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn om psychologische hulp te willen. Veel trans personen vinden het fijn om tijdens de wachttijd al met iemand te kunnen praten over de stress of dysforie die je ervaart en/of zelfonderzoek dan als je nog met vragen zit over je genderidentiteit of genderexpressie. Zo leer je jezelf al beter kennen en weet je misschien al wat beter wat jouw wensen zijn voor verder in het traject. De wachttijd wordt door de meeste trans personen als erg zwaar ervaren. Blijf dus ook niet met je klachten zitten, want jouw welzijn is belangrijk.

Er zijn verschillende plekken waar je heen kan om psychische hulp te kunnen krijgen. De POH bij de huisarts is een eerste toegankelijke plek waar je met mentale klachten naartoe kan. Hier word je naartoe doorverwezen via de huisarts. Meestal is er geen wachtrij voor de POH en kan je hier zo terecht. De POH kan al met je kijken naar je klachten en je eventueel helpen met een doorverwijzing voor andere psychische zorg.

Heb jij een mentale en/of fysieke beperking, en zou je graag ondersteuning willen tijdens de wachttijd? Dan is het ook een optie om cliëntondersteuning of coaching aan te vragen. Dit doe je bij plekken zoals stichting MEE. Zij kunnen jou helpen om samen uit te zoeken wat jij precies nodig hebt en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een therapeut te zoeken die goed bij je past en waar je mee kan praten. Op de Transgender Wegwijzer staan al een aantal therapeuten waarvan bekend is dat zij trans personen goed kunnen helpen.

Praat je liever met gelijkgestemden? Dan kan je ook altijd kijken of er een contactgroep bij Transvisie is waar je je bij kan aansluiten. Ook kan je op onze communitypagina andere mogelijkheden vinden.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com