« terug naar overzicht

Waar kun je als trans persoon terecht tijdens de coronacrisis?

 • 26 maart 2020
 • 3 reacties

Waar kun je als trans persoon terecht tijdens de coronacrisis?

Voor trans personen kan de coronacrisis extra zwaar zijn. Zo kun je te maken krijgen met uitstel van een operatie of consult, voelt de quarantaine eenzaam, of ervaar je zelfs geweld. Wat kan TNN voor jou betekenen, en waar kun je nog meer terecht?

Spreekuur TNN

Alle werkdagen kun je ons van 16.00 tot 17.00 uur bereiken via 06-21392397, en op donderdag zijn we van 16.00 – 20.00 uur bereikbaar. Onze collega Samira Hakim helpt je met vragen over in transitie gaan, medische behandelingen, verzekeringen, discriminatie, of en over de sociale kanten van transgender-zijn. Ook kan ze samen met jou zoeken naar de professional die jou verder kan helpen.

Voor een terugbelverzoek mail je naar info@transgendernetwerk.nl – ook voor alle andere vragen aan ons kun je op dit moment het beste mailen, dan bellen we je zo snel mogelijk op. Via ons 020-nummer zijn we in verband met de coronacrisis tijdelijk niet bereikbaar.

Vragen over zorg

Wil je weten welke behandelingen wel en welke niet doorgaan in de transgenderzorg tijdens de coronacrisis? Onze collega’s van Transvisie zochten het uit:

Wat gaat wel door?
– herhaalrecepten voor hormonen worden gewoon verstrekt (aanvraag via telefoon of website)
– voor complicaties na een recent uitgevoerde operatie of andere medisch urgente klachten is het nog steeds mogelijk om de polikliniek te bezoeken.

Wat wordt uitgesteld?
– operaties
– groepsconsulten (in de GGZ)

Individuele consulten gaan soms wel (telefonisch) door en soms niet, dat is afhankelijk van de zorgaanbieder. Bekijk deze pagina voor alle links naar corona-updates van zorgaanbieders.
Ben je eenzaam, verdrietig of teleurgesteld omdat je behandeling is uitgesteld? Heb je behoefte daar met iemand over te praten, mail dan naar gesprekken@transvisie.nl voor een gesprek per telefoon of via Skype.

Online community

Wil je online praten met andere trans mensen? Wereldwijd zijn er veel platforms waar je terechtkunt. Wij hebben op Facebook ook een eigen besloten platform: Platform Transgender Info. Mensen stellen elkaar vragen over zorg, de sociale kanten van een transitie, ze delen hun eigen ervaringen, en er worden nieuwsberichten gedeeld. Wil je lid worden? Doe een aanvraag via deze link.

Boodschappen nodig, of hulp bij een ander klusje?

Bekijk een van de vele websites die vrijwilligers aan buurtgenoten koppelen. Je kunt hier vragen om hulp bij boodschappen, een klusje in huis maar bijvoorbeeld ook om iemand die digitaal met jou een spelletje wil spelen. Er zijn verschillende websites, kijk bijvoorbeeld eens op nlvoorelkaar.nl.

“Je staat er niet alleen voor, er is een trans gemeenschap die om jou geeft. Durf elkaar om hulp te vragen en bied hulp aan als je in de gelegenheid bent.”
Brand Berghouwer, voorzitter TNN

Denk je aan zelfmoord? Praat erover!

Bel 0900-0113, of start een chatgesprek op 113.nl. De medewerkers van 113 kunnen naar je verhaal luisteren en je verder helpen. Dit is anoniem en kan op elk moment van de dag of nacht. Bij 113 kun je ook terecht als je je zorgen maakt om iemand anders. Praten over zelfmoord helpt ❤️

Luisterend oor van Trans United

Ben je bicultureel en trans en heb je behoefte aan een luisterend oor? Trans United is bereikbaar via 06-15660858. Op hun Facebook-pagina kun je updates van de Europese biculturele trans community volgen.

Noodfonds voor sekswerkers

Loop je als ondernemer door de coronacrisis inkomen mis, bekijk dan de veelgestelde vragen op de Kamer van Koophandel.
Voor trans sekswerkers die niet in aanmerking komen voor zzp-regelingen, is er een fonds opgezet door Trans United. Stuur een mail naar dinah@transunitedeurope.eu met informatie over je werkvorm en leefsituatie plus een rekeningnummer als je in aanmerking wilt komen voor 40 euro uit dit noodfonds.

Huiselijk geweld

Maak je huiselijk geweld mee, dan is het advies om thuis te blijven geen goed advies voor jou. Neem contact op met de Blijf Groep voor hulp en informatie over andere mogelijkheden. Bel de Blijf Groep op 088 234 24 50 en in geval van nood, neem geen risico en bel direct met 112.

Ook Veilig Thuis kan jou verder helpen. Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn die naar je verhaal luistert en samen met jou naar oplossingen zoekt. Je kunt hier ook een melding maken als je je zorgen maakt om iemand anders. De telefoonlijn is dag en nacht bereikbaar.

Kindertelefoon

Ben je onder de 18 en wil je met iemand praten? Dan kun je anoniem met de Kindertelefoon bellen of chatten. Je hoeft je naam niet te vertellen. Een reden om te bellen kan zijn dat je bang of verdrietig bent of omdat er iets anders aan de hand is. Bel tussen 11.00 en 21.00 uur met de Kindertelefoon op telefoonnummer 0800 – 0432 of chat met iemand via de website.

Voedselbank

Heb je weinig geld en kun je daardoor onvoldoende boodschappen doen om goed te eten? Dan kun je bij een voedselbank bij jou in de buurt terecht. Bekijk hier waar die zit, en neem van te voren contact op met de vestiging. 

Wij wensen iedereen veel sterkte. Deel je eigen tips met ons via Facebook, Twitter of Instagram ❤️

Afbeelding (cc) Zackary Drucker, The Gender Spectrum Collection.

Reageer

3 reacties op “Waar kun je als trans persoon terecht tijdens de coronacrisis?”

 1. […] Voelt je trans kind zich enorm ellendig omdat zijn afspraken in het ziekenhuis geskipt zijn? Ga eens met je kind op zoek naar manieren om daarover te praten. Misschien kan hij op insta lotgenoten vinden om zijn ei aan kwijt te raken, of geeft de plaatselijke kindercoach ontspanningsoefeningen via beeldbellen. TNN heeft een spreekuur voor transgender personen, en zette op een rij waar je naar toe kunt met vragen. […]

 2. SW schreef:

  Het fonds voor transgender sekswerkers is door Hella opgezet en heet DEF, het Dutch Emergency Fund, en niet door Trans United. Die verdeelt de gelden uit de fonds. Ere wie ere toekomt 🙂

 3. Transgender en Geloof schreef:

  Heb je Geloofd vragen en ben je Transgender
  Neem dan kontact op met Transgender en Geloof van Transvisie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.