16 november 2022

Wereldwijd 327 transgender mensen vermoord in het afgelopen jaar

Content warning: geweld, moord, transfobie

De Transgender Gedenkdag op 20 november herdenkt 327 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. De cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Dit jaar is er een herdenking in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk.

Een jonge trans vrouw werd in Guatemala City levenloos in het riool gevonden, haar identiteit is niet achterhaald. Luo, een 21-jarige serveerster in een restaurant in Wuhan in China werd door messteken om het leven gebracht toen zij het mannentoilet gebruikte. En de 40-jarige Briza werd in een hotel in Wassenaar door haar vriend vermoord.

Dit zijn een paar namen van de lijst van 327 mensen die het afgelopen jaar (tussen 1 oktober 2021 en 30 september 2022) zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe houdt sinds 2008 jaarlijks bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie.

‘Het is verschrikkelijk dat we jaar in jaar uit zien dat er mensen worden vermoord omdat ze trans zijn,’ zegt Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk. ‘Elk leven dat iemand is ontnomen is een groot verlies, en de trans gemeenschap raakt het extra hard. Daarom is het belangrijk dat we samen stilstaan bij dit verlies.’

Latijns-Amerika en de Caraïben zijn, net zoals de voorgaande jaren, de regio’s met de meeste moorden. Verreweg de meeste slachtoffers zijn trans vrouwen en bijna de helft van de mensen die werden vermoord deed sekswerk. 65% van de mensen die werden omgebracht waren mensen van kleur. Veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert.

Herdenking

De Transgender Gedenkdag (20 november) is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Dit jaar is er in Amsterdam een herdenking in de Keizersgrachtkerk, georganiseerd door Papaya Kuir en Trans United Europe met steun van Transgender Netwerk. Tijdens de herdenking, met verschillende sprekers en muziek, worden de namen van alle 327 slachtoffers voorgelezen.

Alejandra Ortiz, auteur en organisator van de Amsterdamse herdenking: ‘Op 20 november herdenken en eren we mensen die door transfobie om het leven zijn gekomen. Ook al wordt in veel landen de wetgeving stapje voor stapje beter, trans mensen van over de hele wereld dealen nog dagelijks met stigma en discriminatie.’ Ortiz is zelf een trans vluchtelinge uit Mexico. Haar non-fictie boek De waarheid zal mij bevrijden kwam in oktober uit.

Trans Awareness Week

Voorafgaand aan de Transgender Gedenkdag is de Transgender Awareness Week (13-19 november). In deze week vraagt Transgender Netwerk met een postercampagne aandacht voor de veiligheid van transgender mensen in Nederland. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com