16 november 2017

Zwolle staat stil bij 325 vermoorde transgender personen

Op 20 november is het Internationale Transgender Gedenkdag. De nationale herdenking vindt dit jaar in Zwolle plaats. Op deze dag worden transgender personen herdacht die de voorgaande 12 maanden wereldwijd zijn vermoord. Dit jaar zijn er 325 moorden geregistreerd, dat brengt het totaal van de afgelopen 10 jaar op ruim 2600 doden.

Eén van 325 slachtoffers is Bianca, zij werd op 29 september in Arnhem op brute wijze om het leven gebracht. Net als veel andere slachtoffers werkte ze als sekswerker. In Bianca’s land van herkomst, Venezuela, werden dit jaar zes trans personen vermoord. Maar buurland Brazilië is het meest onveilig, daar worden 20 november maar liefst 171 landgenoten herdacht. Veel slachtoffers komen helaas niet terug in de statistieken doordat niemand hun dood rapporteert.

TRANSFOBIE

“Geweld tegen trans en genderdiverse mensen overlapt vaak met andere onderdrukkende maatschappelijke fenomenen zoals racisme, seksisme, vreemdelingenhaar en discriminatie van sekswerkers”, aldus De Europese transgenderorganisatie Transgender Europe. Deze organisatie houdt met het Transgender Murder Monitoring Project bij wie jaarlijks de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie.

Zwolle is dit jaar toneel van de Nationale Transgender Gedenkdag. Transgender Netwerk Nederland neemt hier ieder jaar het initiatief toe. De lokale Club-T van COC Zwolle geeft invulling aan deze herdenking.

GEMEENTE ZWOLLE

Op het stadhuis van Zwolle komt 20 november de transgendervlag halfstok te hangen. De gemeente grijpt deze dag ook aan om als werkgever het goede voorbeeld te geven. Voorafgaande aan de herdenking ondertekent wethouder Jan Brink de Verklaring van Dordrecht. Dit is een tienpuntenplan voor transgendervriendelijk werkgeverschap.

Uitsluiting van trans personen op de werkvloer is een groot probleem in Nederland. Armoede en sociaal isolement onder trans personen valt niet los te zien van discriminatie die zij ervaren bij het vinden van werk. Werkgevers die de Gemeente Zwolle voorgingen zijn onder andere de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Lelystad.

Programma en locatie Nationale Transgender Gedenkdag

Consistorie van de Grote Kerk, Grote Markt 18 in Zwolle
15:50 Inloop
16:15 Start officiële herdenking
16:20 Toespraken o.a. van TNN, COC Zwolle en wethouder Jan Brink
16:50 Muzikaal intermezzo door Blent
17:00 Voorlezen namen van slachtoffers
17:20 Start wandeling naar stiltecentrum en gelegenheid kaars te branden voor slachtoffers
Aansluitend is er een korte herdenking door de stadspastor van Zwolle.

18:00 Einde herdenking, gelegenheid om in Stadscafé Blij gezamenlijk na te praten met een drankje.

Bezoek het Facebook-evenement en laat weten dat je er bij bent.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com