« terug naar overzicht

Eerste genderneutrale paspoort wordt uitgereikt

  • 19 oktober 2018
  • 1 reacties

Eerste genderneutrale paspoort wordt uitgereikt

Leonne Zeegers uit Breda krijgt op vrijdagmiddag 19 oktober als eerste Nederlander een paspoort met een X in plaats van een M of een V. De belangenorganisaties TNN, NNID en COC roepen de regering op om dit voor iedereen mogelijk te maken.

“Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne”, vinden TNN, NNID en COC. “En het is een wake-up call voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Zo’n 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet (volledig) voldoen aan het maatschappelijk beeld van ‘man’ of ‘vrouw’. Voor deze twee groepen, maar ook voor Nederlanders die vinden dat de overheid niks met hun geslacht te maken heeft is het van belang dat er de mogelijkheid bestaat om géén geslacht te registreren.

Leonne Zeegers heeft een intersekse conditie én voelt zich man noch vrouw. Leonne wil daarom dat de V in het paspoort wordt vervangen door een X. De rechtbank in Roermond honoreerde Leonne’s verzoek afgelopen 28 mei. Over deze uitspraak zei TNN-voorzitter Brand Berghouwer: “De veelzijdigheid van geslacht valt niet te registreren, dat toont deze uitspraak. Het wordt tijd voor vrijheid van geslacht.”

© Saskia de Jong

wetgeving
Momenteel staat in het paspoort van elke Nederlander het geslacht vermeld. Alleen intersekse personen kunnen nu via de rechtbank afdwingen dat hun geslachtsaanduiding wordt doorgehaald. De rechtbank van Roermond riep de regering in haar uitspraak op om met wetgeving te komen om dit voor meer mensen mogelijk te maken. Ook TNN, NNID en COC pleiten dus voor wetgeving.

Reageer

Eén reactie op “Eerste genderneutrale paspoort wordt uitgereikt”

  1. […] Lees ook: Eerste genderneutrale paspoort wordt uitgereikt […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.