« terug naar overzicht

EINDELIJK ZEGGENSCHAP OVER HET EIGEN GESLACHT

De Eerste Kamer gaat akkoord met de Transgenderwet. Dat is de uitkomst van de stemming over deze wet afgelopen nacht in de senaat. Deze wet maakt het mogelijk om met een verklaring van een deskundige bij de burgerlijke stand het geslacht in de geboorteakte te wijzigen. Daarmee vervallen per 1 juli 2014 de huidige voorwaarden van onvruchtbaarheid en lichamelijke aanpassing.

Twijfels

Het debat van maandag liet transgenders nog in het ongewisse. Vooral hoe de VVD ging stemmen was onbekend. Zou de partij die zich in de Tweede Kamer nog hard heeft gemaakt voor deze wet nu in de Eerste Kamer transgenders in de steek laten? Nee dus! Transgender Netwerk Nederland is daarom verheugd dat respect voor de rechten van transgenders het heeft gewonnen van de vele twijfels die er heersten in de senaat.

Vrijheid

“Transgenders in Nederland kunnen dankzij deze wet stukken vrijer door het leven. Veel vernederende momenten gaan hiermee tot het verleden behoren” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN. Zij doelt daarmee op situaties in het OV, bij het solliciteren, in de wachtkamer van de dokter of bij het aanvragen van een uitkering. Daarbij wordt door legitimatiepraktijken en registratie van geslacht het leven van transgenders bemoeilijkt. De discriminatie die hieruit voortvloeit houdt door de nieuwe wet op te bestaan.

Feest

TNN strijdt al sinds haar oprichting in 2008 voor deze wet. Afgelopen nacht kwam dan eindelijk de verlossing. “Dit gaan we vieren” aldus Van de Lagemaat “maar laat het vooral een feest zijn voor alle transgenders die hier jaren op hebben zitten wachten!” Staatssecretaris Teeven heeft toegezegd de wet over drie jaar te evalueren. Zo stelde hij senatoren gerust die twijfels hadden over de leeftijdsgrens van 16 jaar, dit zal bijzondere aandacht krijgen bij de evaluatie.

Reageer

11 reacties op “EINDELIJK ZEGGENSCHAP OVER HET EIGEN GESLACHT”

 1. […] de invoering van de ‘transgenderwet‘ wijzigen transgender personen in groten getale in de Basisregistratie hun geslacht. Dit […]

 2. Frederique schreef:

  @Ricki en anderen: ik ben het helemaal met jullie eens. Er zit in onze samenleving (en dus ook in de 2e en 1e kamer) nog heel veel angst dat we “zo maar” ons geslacht laten aanpassen, zelfs als we dit alleen in de basisadministratie doen. Het wordt tijd dat die mensen inzien dat de “specialisten” eigenlijk alleen het verlengstuk van dit soort angsten zijn en dat ze niets inhoudelijks toevoegen. Het is zeker iets om mee te nemen bij de evaluatie van de wet over drie jaar. Tot dan toe kunnen we beter kijken naar de voordelen van de wet (geen verplichte advocaat = dure rechtspraak meer nodig, geen verplichte sterilisatie-eis) en de nadelen (verplichte “specialist” uit de genderteams) nog tolereren… Het glas is 2/3 vol, zeker een compliment waard aan alle activisten en lobbyisten die hier jarenlang mee bezig geweest zijn.

 3. Ricki schreef:

  Heel goed nieuws natuurlijk maar…
  ik heb dit hier al een paar keer neer gezet maar ik zie helemaal niets voor mensen die al lang en breed zo leven, hormonen gebruiken maar geen operatie hebben/willen ondergaan.
  Moeten wij ons nu nogmaals gaan verantwoorden tegenover een “deskundige” en, hoogst waarschijnlijk, weer geld gaan neertellen voor een verklaring?
  Waarom krijgen wij niet gewoon standaard zo’n verklaring van het genderteam waar we in behandeling zijn?
  Ik heb tests gedaan, gesprekken gehad, RLE gedaan (ik leefde al zo voor ik me aanmeldde, maar goed) en nu, even naar een deskundige om je transigheid te bewijzen, ik vind dat echt ontzettende kolder.

 4. Alexandra schreef:

  Goed zo! Werd het beu om steeds overal “meneer” te lezen en aangesproken te worden. Op den duur begon ik zelf maar iedereen verkeerd aan te spreken die wist dat ik trans was, in de hoop dat ze de hint zouden vatten… Bah, en je ziet het overal: op brieven, op pasjes, op verwijzingen, op je ov, op je ID, bij je verzekeraar, bij de tandarts, bij de arts, bij de gemeente, overal wordt je zo automatisch “ge-clocked”. En overal moet je alles keer op keer uitleggen… Pfff. Dit brengt echt veel rust! het is al lastig genoeg om zo te leven, dus dit is erg belangrijk!!!

 5. Wisse schreef:

  Wauw!!!!!!!!!!!!!!! Dit maakt mijn dag helemaal goed!! ik ben hier zo blij mee!!

 6. James schreef:

  Van wat er in deze wet staat dan zullen alleen het VUMC, UMCG, en LUMC als “deskundigen” gezien worden. Wat als je bij PIG of in Gent onder behandeling bent? Moet je je dan gaan aanmelden bij 1 van de bovengenoemde instanties of gaat het VUMC andere mensen opleiden als “deskundigen”?

 7. Enzo schreef:

  Niet boos worden, maar eigenlijk vind ik het “zeggenschap over het eigen geslacht mits dit binnen de bestaande hokjes valt”. Desalniettemin is het geweldig nieuws.

 8. In de stilte van mijn huis tikt de klok
  ik hoor hem tegenwoordig beter
  De wijzers jagen elkaar steeds op
  een volgende minuut is zeker

  Veranderingen komen traag tot stand
  al zijn ze nog zo gewenst
  Matiging in wil is broodnodig want
  het leven is soms een incident

  Van de man in mij ben ik gescheiden
  middels een waterkering in tijd
  Hij was de bron van mijn diepe lijden
  eerst niet tot weggaan bereid

  Daarna heb ik hem alsnog vermoord
  en ook de vader van mijn kinderen
  Die vrouw daarbinnen moest gehoord
  hij mocht ‘t leven niet meer hinderen

  De wereld echter had nog haar nukken
  wetten, regels, eisen en papieren
  sneden mij nog dagelijks aan stukken
  verhinderden mij, mijzelf te vieren

  Maar ook die worden ten grave gedragen
  ten gunste van wie ik werkelijk ben
  Er komt een einde aan pijnlijke vragen
  nog even en ik ben wie ik zolang al ken

  In de stilte van mijn huis tikt de klok
  ik hoor hem tegenwoordig beter
  De wijzers jagen mij niet meer op
  mijn nieuwe leven is nu zeker

  © 2013 Alice Anna Verheij?

  • Manon schreef:

   Als reactie op dit gedicht:
   Wat een kutleven moet je gehad hebben om eerst mensen te vermoorden voordat je jezelf kunt zijn…
   Ik heb de vrede in mezelf kunnen vinden met mijn “vorige ik” zonder te hoeven moorden.
   En daar ben ik niet alleen blij om, daar ben ik vooral trots op.
   Want 35 jaar van mijn leven als “vergooid” zien vind ik zonde.
   Dan had ik er 20 jaar geleden werk van moeten maken.

 9. mynameismyname schreef:

  Misschien handig om dit bericht even bovenaan op de home pagina te zetten.
  Laatste nieuws als eerst zichtbaar enzo!

  Gefeliciteerd Heren en dames!

  MNIMN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.