« terug naar overzicht

Feestelijke bijeenkomst luidt op 1 juli nieuwe transgenderwet in

Op dinsdag 1 juli treedt de nieuwe transgenderwet in werking. ‘s Middags laten Petra en Damian-Jackson hun officiële registratie van geslacht wijzigen op het Amsterdamse stadhuis. De feestelijke bijeenkomst wordt georganiseerd door Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland, die 8 jaar voor de nieuwe wet streden.

Het geslacht in je geboorteakte werkt door in je persoonsregistratie en dus al je identiteitspapieren. Vanaf dinsdag kan de M of V die daarin staat met een eenvoudige handeling op het gemeentehuis gewijzigd worden. Daar zijn geen fysiek ingrijpende voorwaarden meer aan verbonden. Veel transgenders wachten daarom al jaren met smart op deze wet.

Geen rechter nodig

Volgens de oude wet kon wijziging van geslacht alleen met een rechterlijke uitspraak. Daarbij golden de vereisten van fysieke aanpassing aan het andere geslacht en permanente onvruchtbaarheid.

Volgens de nieuwe wet, die dinsdag in werking treedt, kunnen transgenders hun registratie van geslacht eenvoudig laten wijzigen op het gemeentehuis van hun geboorteplaats. Daarvoor is alleen nog een deskundigenverklaring nodig. Nadat de ambtenaar van de burgerlijke stand hiervan een aantekening heeft gemaakt op de geboorteakte kunnen transgenders nieuwe identiteitspapieren aanvragen met daarop de juiste geslachtsaanduiding.

Mijlpaal

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland streden acht jaar voor de wet en zijn trots dat deze mijlpaal voor transgenders is bereikt. “Eindelijk erkent de overheid op volwaardige en eenvoudige wijze de genderidentiteit van transgenders, zonder daar allerlei mensonterende eisen aan te stellen,” zegt TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat. “De nieuwe wet bespaart transgenders tal van vernederende situaties die het gevolg zijn van een onjuiste geslachtsregistratie: problemen bij het identificeren, solliciteren, studeren, reizen in het OV, en ga zo maar door,” aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Vooruitblik

De emancipatie van transgenders is hiermee nog niet afgerond, TNN en COC kijken alweer verder. De erkenning van geslacht binnen de Europese grenzen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt zijn twee actuele thema’s. “Op termijn streven we naar de afschaffing van registratie van geslacht, maar eerst vieren we deze mooie dag voor alle transgenders in Nederland” aldus Van de Lagemaat en Ineke.

Reageer

5 reacties op “Feestelijke bijeenkomst luidt op 1 juli nieuwe transgenderwet in”

 1. […] werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis, waar Petra en Jackson als eersten hun registratie […]

 2. Ricki schreef:

  Beetje trage gemeente dan zeg, jeetje.
  Ik ben vanmorgen in Amsterdam geweest en in een kwartier was het gebeurd.
  Ze vroeg me zelfs of ik meteen een nieuw paspoort wilde aanvragen want dat kon direct na invoering in het computersysteem.

 3. GeenIdee schreef:

  Ik heb de foto’s op de site van het COC gezien. Hoe kan het dat het in 1 dag is aangepast? mijn gemeente zegt 1 maand nodig te hebben om alles te beoordelen. Ook een deskundigenverklaring heb ik nog steeds niet gehad. Ik heb deze 30 juni aangevraagd bij het VUmc. Als je niet (meer) in de schijnwerper staat kun je als laatste aanschuiven. Politiek heet dat. Ben blij dat ik uit dat transwereldje ben gestapt.

 4. GeenIdee schreef:

  Het is nog steeds niet mogelijk om je als geslacht “onbekend” of “transgender” te registreren. In een aantal andere landen kan dit al wel. Eigenlijk is er voor non-binaire transgenders zoals transgenderisten en androgyne dus niet veel veranderd, aangezien de binaire keuze “man” of “vrouw” voor hun totaal niet van toepassing is.

 5. Frederique schreef:

  Van harte gefeliciteerd! Jullie hebben hier hard voor gestreden, heel veel transgenders zijn terecht dankbaar voor al dat goede werk. En natuurlijk zouden we de “deskundige” en de geslachtsvermelding helemaal kwijt willen. Maar goed, deze eerste stap hebben we dan toch maar binnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.