« terug naar overzicht

Minister reageert op patiëntenstop VUmc genderteam

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vandaag de kamervragen van verschillende Tweede Kamerleden over de patiëntenstop bij het VUmc genderteam beantwoord. De Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66), Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks), hadden ieder afzonderlijk schriftelijke vragen gesteld over deze situatie bij het VUmc.

Antwoorden in het kort

De antwoorden bieden geen uitzicht op een oplossing. De minister vindt dat het VUmc en de zorgverzekeraars er samen uit moeten komen. Transgenders die zich nu nergens voor behandeling kunnen aanmelden moeten naar hun zorgverzekeraar stappen. Zorgverzekeraars hebben namelijk de verplichting om zorg uit de basisverzekering voor hun verzekerden te regelen, aldus Schippers. Ondertussen geven zowel Zorgverzekeraars als VUmc aan dat de onderhandelingen over het budget van 2014 nog lopen, maar dat zij van inzicht verschillen over hoe hoog dat budget moet zijn. In de tussentijd doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), onderzoek naar deze kwestie bij de VUmc. Zij moeten namelijk toezicht houden op de zorgplicht van verzekeraars en voeren het markttoezicht uit. Over de ontwikkelingen in dit onderzoek doet de NZa verslag aan de minister.

Dan speelt er nog een zorg bij de Kamerleden over de deskundigenverklaring die de VUmc af moet kunnen geven per 1 juli voor het wijzigen van geslacht in de geboorteakte. De genderteams zullen in elk geval deze verklaring af mogen gaan geven. Volgens de minister hebben de problemen bij het VUmc geen consequenties voor het afgeven van de deskundigenverklaringen. Als het wel nodig blijkt dan kunnen er ook andere personen/instellingen aangewezen worden voor het afgeven van deskundigenverklaringen, aldus de minister. Zij verwacht echter niet dat dit nodig gaat zijn. Dat is in het kort het antwoord wat de verschillende kamerleden van de minister hebben gekregen. Wil je de antwoorden zelf nog nalezen? Klik dan hier voor de antwoorden aan Linda Voortman, Pia Dijkstra en Renske Leijten.

Wat betekent dit nu?

De onderhandelingen tussen VUmc en zorgverzekeraars lopen dus nog. Hoe lang de patiëntenstop nog duurt is helaas onbekend. Wil je je wel aanmelden bij het VUmc dan kan je volgens de minister je het beste tot je zorgverzekeraar wenden. Zij hebben namelijk een zorgplicht. TNN weet op dit moment alleen niet wat het oplevert als je naar je zorgverzekeraar stapt. Heb je er al ervaring mee, dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaring. Levert het niks op volg dan de klachtenprocedures van je zorgverzekeraar en stap desnoods naar de Nederlandse Zorgautoriteit met je klacht.

Deel je ervaring

Wij willen de gevoelens over de patiëntenstop graag aan de buitenwereld laten horen. Daar hebben wij de ervaringen voor nodig van de mensen die hiermee geconfronteerd worden. Heb jij te maken met die patiëntenstop? Mail jouw ervaring dan naar info@transgendernetwerk.nl onder vermelding van ‘Patiëntenstop’.

Reageer

4 reacties op “Minister reageert op patiëntenstop VUmc genderteam”

 1. Hellen schreef:

  Je hebt gelijk Danny. Ik weet precies hoe je je voelt. Ik probeer me ook aan te melden bij het VU. Schandalig dat deze ruzie over de rug van de patienten kan en mag gevoerd worden

 2. danny kaal schreef:

  Stop de stop nu meteen er is voor vele nu extra leed omdat we moeten wachten mvg danny kaal te deventer

 3. Nadine schreef:

  hoihoi, deze petitie moeten we allemaal ondertekenen en aan de 2e kamer en de verzekerings maatschapijen overhandiggen

  http://petities.nl/petitie/geld-beschikbaar-voor-transgender-zorg

  groetjes nadine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.