« terug naar overzicht

Geslacht gewijzigd, nieuw rijbewijs ongeldig

Heb je je geslacht en voornamen gewijzigd is je nieuwe rijbewijs ongeldig. Hoe kan dat en wat doe je daar aan? Het blijkt nogal eens voor te komen dat de gegevens bij het RDW nog de oude zijn terwijl de gemeente je al een nieuw rijbewijs uitgeeft na je geslachtswijziging. Dat nieuwe rijbewijs wordt dan prompt ongeldig verklaart omdat de gegevens mismatchen. Dat komt doordat het RDW haar gegevens alleen op gezette momenten vanuit het BRP ververst. Dat moment kan dan zomaar ná het moment liggen dat je je nieuwe rijbewijs al hebt aanvraagd.

De gegevens bij het RDW moeten dus eerst kloppen met het BRP voordat je een rijbewijs kan aanvragen. Helaas kan je niet zelf bij het RDW regelen dat de gegevens in het BRP gecontroleerd worden. Dat kan de ambtenaar van de burgerlijke stand wel. Bel dus naar je gemeente voordat je je rijbewijs aanvraagt om via Burgerzaken te laten controleren of het RDW de kloppende gegevens heeft. Zijn die gegevens nog de oude dan kan de ambtenaar dus verzoeken dat het RDW jouw gegevens in het BRP controleert. Dit zou voldoende moeten zijn. Zorg wel dat je ook door Burgerzaken teruggebeld wordt zodat jij zelf op de hoogte blijft. Vervolgens kan je dus gewoon een afspraak maken om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Werkt je gemeente of RDW hier niet aan mee? Meld dit dan even bij TNN. Wij houden dit dossier in de gaten en proberen ook gemeentes hier bewust van te maken. TNN gaat nog onderzoeken of er bij het RDW iets te regelen valt om dit euvel te voorkomen.

Reageer

4 reacties op “Geslacht gewijzigd, nieuw rijbewijs ongeldig”

 1. Baukje schreef:

  Nu heb ik dus al mijn naam gewijzigd en mijn nieuwe rijbewijs al afgehaald. Het kan dus zomaar zijn dat ik al bijna 3 maanden zonder geldig rijbewijs rondrijd, maar hoe kom ik hier dan achter? En als dat zo is, wat moet ik dan doen?

  • Sabrina schreef:

   Als op je nieuwe afgehaalde rijbewijs jouw nieuwe voornaam staat vermeld, dan is alles toch pico bello OK. Op ons rijbewijs staat geen geslachtsletter vermeld, dus daar kan helemaal geen probleem zitten.

 2. Teun van de Beek schreef:

  Ter aanvulling: Ik heb het gewoon bij de RDW zelf geregeld, zonder tussenkomst van de ambtenaar. Ik heb zelfs twee keer “hulp” gekregen. Eén keer na een telefoontje met de afdeling rijbewijzen van de RDW, was in twee dagen geregeld. En ik had in een boze bui ook nog een mailtje gestuurd in het weekend dat ik het merkte. Daarover ben ik ook keurig gebeld en ze wilden me graag helpen, maar toen was het al verholpen. Dus ik vermoed dat een mailtje/belletje die kant op ook werkt. Scheelt weer een afspraak op het gemeentehuis… Succes allemaal!

  • Teun van de Beek schreef:

   ps Ik heb daarna ook niet opnieuw een nieuw rijbewijs aan hoeven vragen… Maar idd voorkomen is beter dan later moeten regelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.