Afbeelding meldingen transgender discriminatie 2018

17 april 2019

Aantal meldingen transgenderdiscriminatie stijgt

Het aantal meldingen van discriminatie tegen trans personen steeg in 2018 met ruim een kwart, terwijl het aantal meldingen op veel andere gronden juist af lijkt te nemen.

Geen vast contract krijgen omdat bij je baas bekend is dat je een medische operatie wilt ondergaan. Uitgescholden worden door je huurbaas of je buren. Niet mee mogen doen aan een cursus omdat je geen vrouwelijke geslachtsdelen hebt, hoewel je voor de wet wél vrouw bent. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de meldingen die er in 2018 zijn binnengekomen bij antidiscriminatiebureaus.

Uit de vandaag verschenen ‘Discriminatiecijfers in 2018’ van politie en antidiscriminatievoorzieningen blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie over het algemeen afneemt. Maar als je naar het aantal discriminatiemeldingen van transgender personen kijkt, is dat juist gegroeid. In het  rapport van TNN  Meldingen transgender discriminatie 2018 zijn alle cijfers van de politie, de antidiscriminatiebureaus en overige meldpunten gebundeld.

“De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting.” Brand Berghouwer, voorzitter TNN

Dit is het tweede jaar op een rij dat het aantal meldingen stijgt. In 2017 steeg het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus zelfs met 44 procent. De meeste meldingen van discriminatie gaan over omstreden behandeling en vijandige bejegening op het terrein van de arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen en commerciële dienstverlening.

Uit onderzoek van TNN naar de veiligheid van transgender personen blijkt dat transgender personen in Nederland veel te maken krijgen met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

Zelf discriminatie meegemaakt of ontevreden met afhandeling van de melding en/of aangifte? Meld het hier bij TNN

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com