1 april 2011

Bestrijding van transgenderdiscriminatie kan niet zonder meldingen

Het ontbreekt de politie aan aangiftes van discriminatie van transgenders, daarom gaat Transgender Netwerk Nederland zelf meldingen van transgenderdiscriminatie verzamelen via zijn eigen website. Intimidatie in de eigen buurt, discriminatie bij het solliciteren en banken en verzekerings- maatschappijen die diensten weigeren te verlenen zijn veel transgenders niet onbekend. Het ontbreekt helaas aan een goed overzicht van waar en hoe transgenders gediscrimineerd worden en dat komt het verbeteren van de positie van transgenders niet ten goede.

Vanaf vandaag kunnen transgenders melding doen van discriminatie op de website van TNN. De website verschaft informatie over verschillende vormen van transgenderdiscriminatie en welke stappen transgenders kunnen ondernemen. De meldingen bij TNN hebben als doel om te signaleren. Daarnaast geeft TNN advies. Het project, dat tot stand is gekomen met financiële ondersteuning van Mama Cash, geeft een belangrijk impuls in het vergroten van bewustzijn over transgenderdiscriminatie en het belang van aangiften doen. Discriminatie is géén te tolereren onderdeel van transgender zijn.

Discriminatie op basis van genderuiting en genderidenteit is wettelijk verboden. Buitenlands onderzoek toont aan dat transgenders veel gediscrimineerd worden om wie ze zijn. Nederland is daar echt geen uitzondering op. TNN bestrijdt discriminatie en uitsluiting van transgenders in de Nederlandse maatschappij. Hierbij wordt samengewerkt met regionale politiekorpsen, anti- discriminatiebureaus en de Commissie Gelijke Behandeling.

Een belangrijke oorzaak van discriminatie van transgenders is het heersende idee dat geslacht altijd vast ligt. Transgenders komen in de verdrukking doordat ze afwijken van deze norm. Werkloosheid, depressiviteit en zelfmoordpogingen komen daardoor onevenredig veel voor onder transgender personen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com