18 december 2013

Eindelijk zeggenschap over het eigen geslacht

De Eerste Kamer gaat akkoord met de Transgenderwet. Dat is de uitkomst van de stemming over deze wet afgelopen nacht in de senaat. Deze wet maakt het mogelijk om met een verklaring van een deskundige bij de burgerlijke stand het geslacht in de geboorteakte te wijzigen. Daarmee vervallen per 1 juli 2014 de huidige voorwaarden van onvruchtbaarheid en lichamelijke aanpassing.

TWIJFELS

Het debat van maandag liet transgenders nog in het ongewisse. Vooral hoe de VVD ging stemmen was onbekend. Zou de partij die zich in de Tweede Kamer nog hard heeft gemaakt voor deze wet nu in de Eerste Kamer transgenders in de steek laten? Nee dus! Transgender Netwerk Nederland is daarom verheugd dat respect voor de rechten van transgenders het heeft gewonnen van de vele twijfels die er heersten in de senaat.

VRIJHEID

“Transgenders in Nederland kunnen dankzij deze wet stukken vrijer door het leven. Veel vernederende momenten gaan hiermee tot het verleden behoren” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN. Zij doelt daarmee op situaties in het OV, bij het solliciteren, in de wachtkamer van de dokter of bij het aanvragen van een uitkering. Daarbij wordt door legitimatiepraktijken en registratie van geslacht het leven van transgenders bemoeilijkt. De discriminatie die hieruit voortvloeit houdt door de nieuwe wet op te bestaan.

FEEST

TNN strijdt al sinds haar oprichting in 2008 voor deze wet. Afgelopen nacht kwam dan eindelijk de verlossing. “Dit gaan we vieren” aldus Van de Lagemaat “maar laat het vooral een feest zijn voor alle transgenders die hier jaren op hebben zitten wachten!” Staatssecretaris Teeven heeft toegezegd de wet over drie jaar te evalueren. Zo stelde hij senatoren gerust die twijfels hadden over de leeftijdsgrens van 16 jaar, dit zal bijzondere aandacht krijgen bij de evaluatie.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com