Foto van iemand die op de grond zit tegen een donkere, groene muur, met de armen over de knieën geslagen en een doek over het hoofd zodat je het gezicht niet ziet.

8 april 2018

Gebruik van gekozen naam vermindert depressie en zelfmoordpogingen

Vorige week is een artikel gepubliceerd in Journal of Adolescent Health over de link tussen het juiste naamgebruik van trans jongeren en symptomen van depressie, zelfmoordgedachten en zelfmoord. Het onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van de gekozen naam een groot positief effect heeft op hun geestelijke gezondheid.

Onderzoekers van University Texas interviewden 129 transgender en gender non-conforming jongeren van 15-21 jaar uit de Verenigde Staten. Er werd gevraagd in welke contexten ze hun eigen gekozen naam konden gebruiken: op school, thuis, op hun werk en/of met vrienden. Jongeren die hun naam op al deze plekken konden gebruiken hadden 71% minder symptomen van depressie, 34% minder meldingen van zelfmoordgedachten en 65% minder zelfmoordpogingen. Zelfs als de naam maar in één context kon worden gebruikt was er al sprake van 29% minder gemelde zelfmoordgedachten.

Het onderzoek hield rekening met de persoonlijkheid van de jongeren en hoeveel sociale steun ze ontvingen. Er kan dus gezegd worden dat het gebruik van de juist naam van een trans jongere in vrijwel alle omstandigheden een groot effect heeft op hun mentale gezondheid. Zelfs schrijver Stephen T. Russell was onder de indruk: “Ik doe nu al bijna 20 jaar onderzoek naar LHBT-jongeren, en zelfs ik was verrast door de duidelijkheid van die link.”

Een eerder onderzoek van Russell had al bekend gemaakt dat 34% van de transgender jongeren zelfmoordgedachten hadden. Dit is bijna het dubbele van de 19% van andere adolescenten. Hij maakt zich duidelijk zorgen over de toestand van trans jongeren: “Veel onderzoek heeft aangetoond dat transgender jongeren onder de meest kwetsbare studenten vallen. Als we depressie en misbruik van transgender jongeren kunnen verminderen, kunnen we zelfmoord en andere risico’s zoals drugs- en alcoholgebruik tegengaan.” Het gebruik van de juiste naam is één zo’n manier om depressie te verminderen en dus erg belangrijk.

Tekst: Mars Planting

Bronnen: cns.utexas.edu

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com