Afbeelding van flyer over onveiligheid

17 november 2018

Transgender personen zeven keer zo vaak mishandeld

Transgender personen in Nederland krijgen veel te maken met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten. Dat blijkt uit ‘Overal op je hoede’, een nieuw onderzoek van Transgender Netwerk Nederland (TNN) dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op 20 november in ontvangst zal nemen.

“Elke dag vieze blikken, bespuugd, uitgescholden en in elkaar geslagen. Eén keer met een gebroken fles waar ik nog steeds littekens van heb,” vertelde een van de respondenten. “Tot twee keer toe is mijn pruik van mijn hoofd gerukt en vernield. Inmiddels ga ik nog maar weinig in de buurt over straat,” zei een ander.

Van het meeste geweld wordt geen aangifte gedaan of melding gemaakt. Slechts van één op de acht incidenten die besproken worden in het onderzoek deden respondenten aangifte. Dit laat zien dat transgender personen geen vertrouwen hebben in een goede afhandeling door de politie, of het gevoel hebben dat geweld er simpelweg bij hoort als je transgender bent.

Die lage bereidheid om incidenten te melden en aangifte te doen is zorgelijk, omdat het de verbetering van de veiligheid van transgender personen in de weg staat. TNN roept de kamer op het gesprek over de veiligheid van transgender personen aan te gaan met de minister, want het is hoog tijd dat er iets gebeurt.

Op dinsdag 20 november om 11.30 zal minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst nemen.

De overhandiging vindt plaats op internationale Transgender Gedenkdag. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers van transfobie herdacht. Het afgelopen jaar zijn er, voor zover bekend, wereldwijd 369 personen vermoord om hun transgender-zijn.

Het COC biedt op 20 november ’s middags samen met actiegroep #IkBenHetZat een petitie aan in de Tweede Kamer, met een actieplan om geweld tegen LHBTI-personen aan te pakken.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com