Staatssecretaris BZK Alexandra Huffelen

1 februari 2024

ID-kaart zonder geslacht wordt uitgesteld

Deze week liet de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken weten dat een ID zonder geslacht tot 2028 zou gaan duren. In 2020 kondigde de regering aan dat er vanaf 2024-2025 op nieuwe ID-kaarten geen geslachtsregistratie meer komt te staan. Maar dit gaat niet lukken, omdat hier een wetswijziging voor nodig blijkt. Teleurstellend, vindt Transgender Netwerk. “een grote groep mensen wachten hierop en met het schrappen van je geslachtsregistratie van je ID-kaart geef je mensen een keuze: een paspoort met geslacht of een ID-kaart zonder.”

Het uitstel tot 2028 is nodig omdat er een wetsvoorstel ingediend moet worden om de informatie op de ID-kaart te veranderen. Dat wetsvoorstel kunnen we dit voorjaar verwachten. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen betekent dit dat het geslacht op het ID pas in 2028 verdwijnt. Dit wetsvoorstel geldt alleen voor de ID-kaart en niet voor het paspoort: daar blijft geslacht wel op vermeld.

Het is hard nodig dat het geslacht van de ID-kaart verdwijnt. Geslacht is niet nodig voor identificatie, en maakt het leven van non-binaire mensen en trans mensen die nog niet in transitie zijn onnodig moeilijker. Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht. Ook is het goed nieuws voor mensen die vinden dat de overheid het niets aangaat.

Alhoewel het proces dus langer wordt, is het wel hoopgevend dat Nederland zélf bij de Europese Unie heeft aangedrongen op de mogelijkheid om de geslachtsvermelding van de ID-kaart weg te halen en bezig is met het wetsvoorstel. Wij gaan er alles aan doen om de wet aangenomen te laten worden.

 

Foto Alexandra van Huffelen ©RVD Ð Valerie Kuypers en Martijn Beekman

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com