Plaatje met tekst "college voor de rechten van de mens"

6 december 2018

Meld discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens!

Transgender personen krijgen helaas vaak te maken met discriminatie. Veel van deze discriminatie wordt niet gemeld. Toch kan het lonen om dit wel te doen: het College voor de Rechten van de Mens heeft recent tweemaal uitspraak gedaan dat een transgender persoon gediscrimineerd werd! 

Vorige maand oordeelde het College voor de Rechten van de Mens over een klacht van een transgender vrouw tegen een sportschool. Deze vrouw probeerde een lidmaatschap te krijgen bij een sportschool voor vrouwen, maar werd daar geweigerd. Alhoewel haar officiële geslacht vrouw was, had de vrouw geen geslachtsveranderende operatie gehad. Hierdoor zouden haar ‘fysieke geslachtskenmerken’ afwijken van haar paspoort, waardoor zij volgens de sportschool niet bij de school zou passen.

Uit het oordeel van het College bleek dat de vrouw slachtoffer was geworden van discriminatie op basis van geslacht. Aangezien het officiële geslacht van het individu vrouw is, mag zij volgens het College niet geweigerd worden. De vrouw werd dus gelijk gegeven.

Tele2

Deze zomer deed het College ook een positieve uitspraak over een andere zaak. Een transgender vrouw die een abonnement en kredietovereenkomst had bij Tele2, verzocht deze provider om na aanpassing van haar officiële geslacht haar vrouwelijke naam en geslacht te gebruiken. Alhoewel er werd beloofd dat dit snel zou gebeuren, heeft deze aanpassing ondanks herhaaldelijke verzoeken meerdere maanden geduurd. Al die tijd gebruikte Tele2 de oude naam en het oude geslacht van de vrouw. Naar aanleiding van de klacht van de vrouw oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat de vrouw gediscrimineerd werd. Op basis van deze uitspraak heeft Tele2 excuses en bloemen aangeboden en ook het tarief van de overeenkomst verlaagd.

College voor de Rechten van de Mens

Wanneer je te maken hebt met discriminatie, een melding of klacht in wil dienen, of vragen hebt over discriminatie of mensenrechten, kun je contact opnemen met het College voor de Rechten van de Mens. Dit College zet zich in voor mensenrechten in Nederland. Naast dat het College onderzoek doet en advies en voorlichtingen geeft, nemen zij ook meldingen van discriminatie aan. Deze meldingen kun je ook anoniem doen. Door een melding te maken kan het College de discriminatie in Nederland onder andere in kaart brengen.

Ook kun je het College vragen om over jouw klacht een oordeel te vellen volgens de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Wanneer er geoordeeld wordt dat er sprake is van discriminatie, blijkt uit ervaring van het College dat in 80% van de zaken de verweerder actie onderneemt. Het indienen van een klacht kan dus zeker lonen! Meer informatie over het College vind je op hun site.

Discriminatie kun je ook bij TNN melden. Meld discriminatie hier!

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com