Samira Hakim van Transgender Netwerk overhandigt minister Van Weel van Justitie en Veiligheid het NTA Rapport 'De werking van woorden als wapen'

1 april 2025

Minister Van Weel in gesprek met sekswerkers

Op maandag 24 maart sprak minister Van Weel van Justitie en Veiligheid sekswerkers en leden van de SWAD, de Sekswerk Alliantie Destigmatisering. Transgender Netwerk sprak met de minister specifiek over de stigmatisering die transgender mensen en transgender sekswerkers in het bijzonder ervaren.

In Nederland is sekswerk legaal. Toch zijn er nog veel problemen waar sekswerkers tegenaan lopen, zoals onveiligheid en een tekort aan vergunde werkplekken. Minister Van Weel van JenV ging op bezoek bij Amsterdam Center for Sex Workers om de ervaringen van sekswerkers en leden van de SWAD te horen en te leren tegen welke uitdagingen sekswerkers aanlopen. Er werd ook gesproken over de verschillen in de gemeentelijke regelgeving en over de goede aanpak in Tilburg, waarbij toezicht, ondersteuning en samenwerking met sekswerkers strak op elkaar zijn afgestemd.

Stigma tegen transgender sekswerkers

Transgender Netwerk is lid van de SWAD om bij te dragen aan het tegengaan van het stigma op sekswerk, specifiek voor transgender sekswerkers. Samira Hakim van Transgender Netwerk vertelde de minister over de problemen waarmee transgender sekswerkers te maken krijgen: “Zij worden niet alleen geconfronteerd met verhoogd geweld, maar ook met hardnekkige stigmatisering. In de samenleving, media en politiek wordt steeds vaker het beeld verspreid dat trans vrouwen ‘fraudeurs’ zouden zijn – een schadelijk en onterecht frame dat hun veiligheid en bestaansrecht bedreigt.” Samira overhandigde de minister het onderzoek van de NTA naar complottheorieën en haatspraak over transgender mensen, joden en moslims.

Dit stigma heeft directe gevolgen voor transgender sekswerkers, vertelde Samira. “Het maakt het moeilijker voor trans sekswerkers om toegang te krijgen tot vergunde, veilige werkplekken, waardoor zij vaker in onbeschermde en gevaarlijke omstandigheden terechtkomen.” Sekswerkers moeten veilig hun werk kunnen doen, en daar zetten wij ons als lid van de SWAD voor in.

Transgender Netwerk heeft ook benoemd dat er te weinig aandacht voor discriminatie is bij de politie, en dat belangrijke juridische bescherming van transgender mensen op dit moment ontbreekt. Groepsbelediging van transgender mensen is niet strafbaar, terwijl andere groepen mensen hier wel tegen beschermd worden. Nu kunnen er afschuwelijke dingen gezegd worden over transgender mensen, zonder dat er juridische handvatten zijn om dat te stoppen. Een wetsvoorstel om dit aan te pakken en trans mensen op dezelfde manier te beschermen is al een hele tijd gereed, maar het duurt te lang voordat dit in de Tweede Kamer behandeld wordt. Daarom vroegen wij de minister om hier snel werk van te maken. Mogelijk kan dit sneller als alleen dit onderdeel van het wetsvoorstel – het toevoegen van geslacht als beschermde grond tegen groepsbelediging in de strafwet – apart behandeld wordt.

Minister neemt ervaringen mee

Minister Van Weel gaf aan de ervaringen van sekswerkers en de leden van de SWAD mee te nemen. De minister begrijpt dat de roep is om het beroep sekswerk en het beleid daaromtrent zo normaal mogelijk te benaderen, en dat misstanden in de branche worden geweerd. Ook benadrukte hij dat het kabinet vindt dat discriminatie moet worden aangepakt. De minister gaf aan het gesprek te zullen blijven voeren met sekswerkers en is gemotiveerd om aan de slag te gaan. Wij kijken uit naar de voorstellen van de minister.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com