In een Human Rights Watch-rapport dat donderdag aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wordt aangeboden staat dat Nederland de mensenrechten van transgenders schendt door van hen onomkeerbare onvruchtbaarheid te eisen. Eerder werd Nederland hierover al op de vingers getikt door het VN Vrouwenrechten Comité en de Raad van Europa. Belangenorganisaties voor transgenders eisen een snelle wetswijziging.
Artikel 28 van het Burgerlijk Wetboek vereist onomkeerbare onvruchtbaarheid voor het juridisch wijzigen van het geslacht van transgenders. De staatsstaatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven heeft in maart van dit jaar in gesprek met COC Nederland toegezegd dat een wetsvoorstel ten behoeve van de herziening van het artikel vóór afgelopen zomer in consultatie zou gaan. Eerdere beloften van ministers spraken van het najaar van 2009.
Transgender Netwerk Nederland (TNN), Transvisie Schorer, Patiëntenorganisatie Stichting Transvisie (POST) en COC Nederland zijn het wachten zat. “Het artikel is een schending van de mensenrechten en privacy. In het HRW-rapport is te lezen hoe diep deze schending in het leven van transgenders ingrijpt. Er is geen juridische grond meer voor het artikel en Nederland loopt met deze wet ernstig achter op andere landen,” zegt Thomas Wormgoor, coördinator van Transvisie en bestuurslid van TNN.
Naar schatting leven er tussen 30.000 en 100.000 transgenders in Nederland, waarvan een deel geen of een gedeeltelijke geslachtsaanpassende behandeling nodig hebben. Zij komen niet in aanmerking voor het wijzigen van het geslacht overeenkomstig hun genderidentiteit. Daarnaast kan de duur van een volledige transitie oplopen tot vijf jaar, zodat transgenders nodeloos jarenlang met de verkeerde papieren rondlopen en feitelijk wachten tot hun leven kan beginnen.
“Niet alleen de wet schendt de mensenrechten van transgenders. Ook de situatie in de transgenderzorg is verre van menselijk te noemen,” vervolgt Thomas Wormgoor. “De wachtlijsten voor transgenders bij de twee gendercentra in Nederland lopen razendsnel op.” De aanmeldingen bij genderteams stijgen de laatste jaren, maar de hoeveelheid zorg, waaronder psychosociale ondersteuning voor transgenders en hun naasten, is niet toereikend. De drie transgenderorganisaties, TNN, Transvisie Schorer en POST werken samen met het VU-genderteam, de grootste zorgverlener van transgenderzorg, aan de acute verbetering hiervan.
Op donderdag zijn de drie transgenderorganisaties en COC Nederland aanwezig bij de overhandiging van het rapport aan de staatssecretaris. Ze rekenen erop dat het HRW-rapport de totstandkoming van een wetsvoorstel zal bespoedigen.
Download het rapport op de website van Human Rights Watch:
http://www.hrw.org/reports/2011/09/13/controlling-bodies-denying-identities-0
Vind hier je de Nederlandse samenvatting en aanbevelingen van het rapport:
http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/netherlands0911nlsumandrecs.pdf