29 november 2011

Onderzoek CBS: “Transgenders vaker werkloos”

Transgenders zijn vaker werkloos en hebben vaker een laag inkomen dan niet-transgenders. Onderzoek van het CBS wijst dat uit. Hoewel het feit op zich te betreuren is, is Transgender Netwerk Nederland wel blij dat deze situatie eindelijk officieel met cijfers is gestaafd.

“Deze uitkomst bevestigt het beeld dat wij daar al van hadden en onderstreept de noodzaak van actie naar de arbeidsmarkt om de positie van transgenders te verbeteren,” aldus TNN- voorzitter Carolien van de Lagemaat. Volgens het CBS-onderzoek zijn deze mensen vaker hoog opgeleid maar hebben ze tegelijkertijd een laag inkomen. Veel transgenders moeten van een bijstandsuitkering rondkomen. De werkloosheid onder transgenders ligt drie keer hoger dan onder de rest van de beroepsbevolking. Van de Lagemaat vindt de cijfers “schokkend.”

Meer dan 3000 geopereerde transgenders

Het CBS onderzocht 900 mensen die tussen 1995 en 2009 lichamelijk en administratief van geslacht veranderden. Het CBS meldt in het begeleidend persbericht dat er in totaal 900 transseksuelen in Nederland zijn, maar dat is dus misleidend.

In Nederland is het al sinds het eind van de jaren ’70 van de vorige eeuw mogelijk om een geslachtsbevestigende operatie te ondergaan, en dat hebben sindsdien ook heel veel mensen laten doen. Het is natuurlijk niet zo dat degenen die voor 1995 zijn geopereerd inmiddels allemaal zijn overleden, zij zijn alleen in dit specifieke onderzoek niet meegenomen. Ook de enkele honderden mensen die na 2009 zijn geopereerd of nog op de ellenlange wachtlijst staan voor een behandeling zijn niet meegeteld. Te stellen dat er niet meer dan 900 geopereerde transgenders zijn in Nederland is dus een ernstige onderschatting.

TNN-PB032-CBS (definitief)

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com